Επικαιρότητα

Προβλήματα με τη μισθοδοσία των ακαδημαϊκών υποτρόφων

Off

Εξηγήσεις από τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου, αλλά και την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία του Ιδρύματος ζητούν ακαδημαϊκοί υπότροφοι του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, για την απαράδεκτη και κυρίως αναιτιολόγητη, όπως καταγγέλλουν καθυστέρηση στην πληρωμή της μισθοδοσίας τους. Προβλήματα που ξεκίνησαν με την ενσωμάτωση – απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα οποία όμως δεν αντιμετωπίστηκαν στην πορεία, παρά το ότι τα χρήματα για τη μισθοδοσία τους ήταν δεσμευμένα στο αποθεματικό του πρώην ΤΕΙ και μεταφέρθηκαν σε αντίστοιχους κωδικούς του Πανεπιστημίου.

Οι ακαδημαϊκοί υπότροφοι, και ωρομίσθιοι του Πανεπιστημίου σημειώνουν πως από τις 8 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η εργασία τους το 2018, χρειάστηκε να περάσουν μέχρι και επτά μήνες για να πληρωθούν τους μισθούς των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Ενώ στη συνέχεια, για τους μήνες από Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2019, η μισθοδοσία φάνηκε να αποκαθίσταται, προέκυψε νέο ζήτημα, χωρίς να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση και εξήγηση από την Οικονομική Υπηρεσία.

Σε επιστολή τους προς τον πρύτανη Τρ. Αλμπάνη με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρουν, ότι οι μισθοί του Μαΐου και του Ιουνίου καθώς και τα επιδόματα των διακοπών εκκρεμούν και όπως ενημερώθηκαν από την Οικον. Υπηρεσία η πληρωμή τους θα γίνει, αφού έρθει η έγκριση από το υπουργείο, στο οποίο όμως απεστάλη σχετικό αίτημα για την αξιοποίηση του αποθεματικού του Πανεπιστημίου για την πληρωμή τους, μόλις στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η ίδια υπηρεσία όμως, όπως ανέφερε η Μαρία Τυμβίου, εκπρόσωπος των ακαδημαϊκών υποτρόφων, έδωσε την ίδια απάντηση και τον Ιούλιο, όταν είχαν ζητηθεί εξηγήσεις και ενημέρωση.

«Οι εξηγήσεις που έχουμε λάβει για αυτή την κατάσταση είναι πολλές: πρώτα απ’ όλα η συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η άρνηση του επιτρόπου να ελέγξει μέσα σε μία ημέρα τις εντολές πληρωμών, η μη έγκριση του προϋπολογισμού από το υπουργείο. Αφού οι θέσεις μας είχαν εγκριθεί και προκηρυχθεί από τη Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου και υπήρχε κωδικός πληρωμής μας στον προϋπολογισμό των εξόδων του, γιατί κατά τη συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν διατηρήθηκαν αυτά τα εγκεκριμένα και υπάρχοντα χρήματα για την πληρωμή μας;», αναρωτήθηκε η κα Τυμβίου που έκανε λόγο για μία κατάφωρη αδικία και έναν πρωτοφανή εμπαιγμό σε βάρος τους από την Οικονομική Υπηρεσία.

 

Έμπλεξαν στο Γενικό Λογιστήριο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» το πρόβλημα προέκυψε όταν το Πανεπιστήμιο μέσω των υπηρεσιών του απευθύνθηκε προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως προβλέπεται, ζητώντας να επιτραπεί η χρήση των αποθεματικών για την αποπληρωμή των ακαδημαϊκών υποτρόφων (που προβλέπεται), παράλληλα όμως και για την αποπληρωμή οφειλών προς τη ΔΕΗ, κάτι όμως που αποτελούσε αντικείμενο άλλης διαπραγμάτευσης με την εμπλοκή και την υπηρεσιών του υπ. Παιδείας. Έτσι, το αίτημα απορρίφθηκε από το ΓΛΚ, που ζήτησε την επανυποβολή του αιτήματος ξεχωριστά, μόνο για τους ακαδημαϊκούς υπότροφους, το οποίο όμως καθυστέρησε να υποβληθεί (16 Σεπτεμβρίου αναφέρουν οι υπότροφοι) και αναμένεται η έγκρισή του… 

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ