Επικαιρότητα

Ένα ντοκιμαντέρ για την σφαγή των Λιγκιάδων

Off

Μια ευκαιρία για την εμβάθυνση στην ιστορία των Ιωαννίνων από τη δεκαετία του ’40 αποτελεί η εκδήλωση που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών την Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Στις 20:30 θα προβάλλει στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας», το ντοκιμαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη: Το μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής (2018, διάρκεια: 105΄).

Το ντοκιμαντέρ που έχει ξαναπαρουσιαστεί στην πόλη, είναι βασισμένο στην έρευνα του Γερμανού Ιστορικού Κριστόφ Σμινκ Γκουστάβους (Christoph U. Schminck – Gustavus) για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων. Στην εκδήλωση θα μιλήσει επίσης ο Γερμανός ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Μνήμες Κατοχής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ισνάφι. Ένας από τους τρεις αυτόνομους τόμους αφορά αποκλειστικά τους Λιγκιάδες, τη σφαγή, αλλά και την εξέλιξη της υπόθεσης στη γερμανική Δικαιοσύνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Το ιστορικό

Λιγκιάδες, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 1943: 

Οι μισοί κάτοικοι του χωριού βρίσκονται πίσω από το βουνό Μιτσικέλι, στο χωριό Καρυές Ζαγορίου, για τη συγκομιδή καρυδιών. Στην πλαγιά του βουνού, 5 με 6 συγγενείς του γαμπρού ενός σαρακατσάνικου γάμου πάνε στα κονάκια να παραλάβουν την νύφη σύμφωνα με το τοπικό έθιμο. Αργά το μεσημέρι, Γερμανοί αλπινιστές, καταδρομείς της μεραρχίας Εντελβάϊς, εισβάλουν στο χωριό. Σκοτώνουν αδιακρίτως βρέφη, παιδιά, γυναίκες, γέροντες και τυλίγουν τα σπίτια στις φλόγες. Κάποιοι καίγονται ζωντανοί. Ώρες μετά, οι υπόλοιποι κάτοικοι επιστρέφουν για να βρουν τις οικογένειές τους απανθρακωμένες. Την επόμενη ημέρα ένα μωρό 14 μηνών βρέθηκε από τους συγχωριανούς του να θηλάζει στη νεκρή μητέρα του όντας τραυματισμένο από ξιφολόγχη στην πλάτη.

1989:  Ένας Γερμανός ιστορικός, ο Christoph U. Schminck Gustavus, επισκέπτεται το χωριό και με ένα κασετόφωνο συλλέγει μαρτυρίες από τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. Αργότερα ανατρέχει στα γερμανικά στρατιωτικά αρχεία για περαιτέρω έρευνα.

2011: Ο Christoph U. Schminck Gustavus, καθηγητής Ιστορίας Δικαίου του Πανεπιστημίου της Βρέμης, εκδίδει την τριλογία «Μνήμες Κατοχής». Το τρίτο βιβλίο επικεντρώνεται στο ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων (Μνήμες κατοχής: Οι Λιγκιάδες στις φλόγες).

2014: Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Joachim Gauck επισκέπτεται τους Λιγκιάδες και για πρώτη φορά Γερμανός αξιωματούχος ζητά δημόσια «Συγνώμη» για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα.

Ο σκηνοθέτης Χρύσανθος Κωνσταντινίδης, μεγαλώνει με τις ιστορίες των Λιγκιάδων, του τόπου καταγωγής του. Το 2013, θέλοντας να μοιραστεί τις ιστορίες αυτές, κι αφού έχει συναντήσει τον Christoph U. Schminck Gustavus, ξεκινά να καταγράφει στο φακό του μαρτυρίες από επιζήσαντες και από τους απογόνους τους. Το βιβλίο του καθηγητή γίνεται ιστορικός σύμβουλος και συνοδοιπόρος αυτού του εγχειρήματος. Ο Χρύσανθος Κωνσταντινίδης επιστρέφει από τους Λιγκιάδες και τη Γερμανία με μεγάλο όγκο κινηματογραφικού υλικού.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ