Επικαιρότητα

Βήμα προόδου τα Πρωτόκολλα Θεραπείας

Off

Από μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, χαρακτηρίζεται η διεξαγωγή του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Κυριακή στην πόλη των Ιωαννίνων.

Με τη συνεργασία και την χρηματοδότηση του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ», η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας συμμετέχει στην εφαρμογή και διενέργεια των «Διεθνών Πρωτοκόλλων Θεραπείας». 

Σε πρακτικό επίπεδο, αυτή η εξέλιξη σημαίνει, ότι κάθε παιδί στην Ελλάδα που χρήζει θεραπευτικής αντιμετώπισης για κάποιο ογκολογικό νόσημα, θα δέχεται την ίδια θεραπεία όπως όλα τα παιδιά σε κάθε προηγμένη χώρα, χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή του στο εξωτερικό, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Έτσι, μέσω της συνεργασίας αυτής γίνεται το πιο σημαντικό βήμα στη θεραπεία των παιδιών, που νοσούν από καρκίνο με τη διάγνωση και τα βήματα της θεραπείας να γίνονται σε πραγματικό χρόνο, ταυτόχρονα με όλε στις συνεργαζόμενες ομάδες σε διεθνές επίπεδο και με τη χρήση πρωτοποριακών διαγνωστικών τεχνικών, που σήμερα δεν είναι διαθέσιμες στη χώρα. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, καθηγητής Αντώνης Καττάμης, μιλώντας αποκλειστικά στο ITV και την «Ε», έκανε λόγο για μία εξέλιξη που θα αλλάξει το τοπίο της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών στην παιδική και εφηβική ηλικία.

«Τα οφέλη θα είναι πολυδιάστατα, καθώς πέρα από την πρόσβαση σε πρωτοποριακές μεθόδους και θεραπείες και την άμεση επικοινωνία με μεγάλο δίκτυο γιατρών, παράλληλα θα αναγνωριστεί το υψηλό επίπεδο της ελληνικής ιατρικής και η χώρα μας θα συμμετέχει στην παραγωγή γνώσης», ανέφερε ο κ. Καττάμης.

Οι στόχοι αυτών των πρωτοκόλλων είναι η ανεύρεση νέων προγνωστικών παραγόντων για ακριβέστερη διάγνωση και κατηγοριοποίηση, που θα οδηγήσει σε περισσότερο εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης και της ποιότητας ζωής, μέσω της μείωσης των παρενεργειών της θεραπείας. Επιπλέον, σε αυτά τα πρωτόκολλα δοκιμάζονται νεότεροι συνδυασμοί φαρμάκων και καινοτόμα φάρμακα, με σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα υγείας.

 

Θετικές εξελίξεις

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Συνεδρίου στα Γιάννενα, εκτός από την παραπάνω ανακοίνωση, παρουσιάζονται και όλες οι σύγχρονες θετικές εξελίξεις τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και σε αυτόν της θεραπείας των αιματολογικών και ογκολογικών ασθενών στην παιδιατρική.

«Προφανώς, έχουμε γίνει σοφότεροι στην αντιμετώπιση των ασθενών με μεσογειακή αναιμία, όπως όμως και στους ογκολογικούς ασθενείς και αυτή τη γνώση θέλουμε να παρουσιάσουμε και να μεταδώσουμε σε όλη την ιατρική και παιδιατρική κοινότητα», ανέφερε ο κ. Καττάμης.

Οι γονιδιακές θεραπείες φαίνεται πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα είναι η βασική μορφή θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών αυτών, όμως στην παρούσα φάση εκείνο που προβληματίζει είναι το τεράστιο κόστος.

«Και μιλάμε για κόστος που σε αυτά τα επίπεδα είναι δύσκολο να το αναλάβει το ασφαλιστικό σύστημα οποιασδήποτε χώρας και όχι μόνο της Ελλάδας».

 

Υπερβολή, η αύξηση των κρουσμάτων

 

Η αίσθηση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και δη αυτή που διαμορφώνεται στην επαρχία είναι, ότι ο αριθμός και των αιματολογικών ασθενών, κυρίως όμως των ογκολογικών ασθενών στην παιδιατρική είναι σημαντικά αυξημένος τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Καττάμης ωστόσο έκανε λόγο απλώς για αίσθηση που υπάρχει και όχι για πραγματικότητα.

«Δεν έχει αλλάξει ο αριθμός συχνότητας των ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι ο κόσμος πλέον δεν κρύβεται, αλλά βγαίνει προς τα έξω. Σήμερα, οι ασθενείς ζουν καλύτερα και περισσότερο χρόνο από ό,τι στο παρελθόν και άλλοι θεραπεύονται πλήρως. Ούτε όμως στους παράγοντες πρόκλησης των ασθενειών μπορούμε να πούμε, ότι έχουν μεταβληθεί δραματικά οι διαπιστώσεις. Ο καρκίνος στα παιδιά έχει άλλη παθολογική αιτία από τον καρκίνο σε έναν ενήλικα, που είναι ένα νόσημα φθοράς, με την επίδραση και βλαπτικών περιβαλλοντικών παραγόντων. Στα παιδιά όμως, οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του καρκίνου ξεκινούν ακόμη και από την ενδομήτρια ζωή», σημείωσε ο κ. Καττάμης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου