Επικαιρότητα

Να διαφυλαχθεί η εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών

Off

Η συντονισμένη αντίδραση των επαγγελματιών του τουρισμού σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, στην προοπτική φιλοξενίας ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, που μεταφέρονται από τα νησιά του Αιγίου, δημιουργεί ένα ντόμινο αντίστοιχων αντιδράσεων και στις άλλες Περιφέρειες της χώρας. 

Μπορεί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να επιμένουν ότι αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί η ισομερής κατανομή των προσφύγων σε όλη την περιφέρεια, χωρίς καμία εξαίρεση, ωστόσο είναι ισχυρές οι πιέσεις από τον κλάδο των επαγγελματιών του τουρισμού, που δεν αποκλείεται α επηρεάσουν καθοριστικά την προοπτική μετεγκατάστασης.

Στη λογική αυτή φαίνεται πως κινείται και η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, μιλώντας για μία περιοχή, που από το 2016 έχει υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες, όχι μόνο στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά σε δωμάτια ξενοδοχείων και σε δεκάδες ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. 

Με δημόσια παρέμβασή της η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, επισημαίνει, ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να γίνεται με τρόπο, που δε θα επηρεάζεται ο τουριστικός χαρακτήρας των περιοχών, γιατί το ζήτημα αυτό επηρεάζει την απόφαση των δυνητικών πελατών σε υψηλό ποσοστό.

Ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Στ. Σιούτης σε δήλωσή του επισήμανε την αναγκαιότητα διαφύλαξης της εύρυθμης λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών.

«Η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών. Είναι ένα δύσκολο ζήτημα και θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε με σωστό όμως προγραμματισμό, σχέδιο και διαχείριση. 

Η μετεγκατάσταση σε σπίτια και ξενοδοχεία δε θα πρέπει να αλλοιώνει τον τουριστικό χαρακτήρα των περιοχών, γιατί το ζήτημα επηρεάζει την απόφαση των δυνητικών πελατών σε υψηλό ποσοστό. Στα Γιάννενα φιλοξενούνται σήμερα 205 πρόσφυγες και μετανάστες σε τρία ξενοδοχεία, όμως στη νέα πρόσκληση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλες μονάδες, δεν έχει προκύψει καμία πρόταση», τόνισε ο κ. Σιούτης.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία για χρονικό διάστημα έξι μηνών, με αντίτιμο 12 ευρώ ημερησίως για κάθε άτομο.

 

Δεν θα γίνει κέντρο φιλοξενίας στο στρατόπεδο Άρτας

 

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει κέντρο φιλοξενίας για μετανάστες και πρόσφυγες, το στρατόπεδο ΚΕΝ Άρτας (πρώην ΚΕΥΓ) πήρε ο Δήμος Αρταίων.

Σε συνέχεια της επιστολής του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη και σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πάτροκλο Γεωργιάδη, δόθηκαν, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, διαβεβαιώσεις από τον Γενικό Γραμματέα ότι το Στρατόπεδο του ΚΕΝ Άρτας δεν θα μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο Χρ. Τσιρογιάννης δήλωσε σχετικά:

« Μετά από την επικοινωνία που είχα με τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, με διαβεβαίωσε και εγγράφως ότι δεν υπάρχει από πλευράς του Υπουργείου πρόθεση δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Στρατόπεδο του ΚΕΝ Άρτας. Ευχαριστώ τα κυβερνητικά στελέχη για την αμεσότατη απάντηση και ευαισθησία τους. Είναι προφανές ότι όταν υπάρχει η σωστή ενημέρωση, λαμβάνονται και οι σωστές αποφάσεις ».

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου