Επικαιρότητα

Δεν έχει διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική

Off

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις καθημερινές εξελίξεις στο μέτωπο της Βόρειας Συρίας μετά την εισβολή της Τουρκίας και τις μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη με τον κουρδικό στρατό, που από χθες, μετά τη συμφωνία με τον Άσαντ, ενισχύονται από τις δυνάμεις του Συριακού στρατού.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, δεδομένων και των συνθηκών που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν άμεσα και την Ελλάδα κυρίως λόγω της ενίσχυσης των προσφυγικών ροών που αναμένεται να ενταθούν περαιτέρω.

Από τους πλέον εξειδικευμένους και έμπειρους αναλυτές, ο διεθνολόγος – ισλαμολόγος, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Ευάγγελος Βενέτης, με καταγωγή από το Βασιλικό Πωγωνίου, μίλησε στα τοπικά μέσα για τις εξελίξεις χαρακτηρίζοντας ως «τακτική αναδίπλωση» τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους και όχι εγκατάλειψη. Επίσης όμως τόνισε πως και μέσα από την κρίση των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνεται η γεωπολιτική ανυπαρξία της Ευρώπης. «Στη Β. Συρία έχουμε μία τακτική υποχώρηση των ΗΠΑ, και τη δημιουργία ενός κενού ισχύος που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να πληρώσει η Ρωσία. Η αντιπαράθεση Ρωσίας – ΗΠΑ με τη συμμετοχή των τοπικών «παικτών» δημιουργεί ένα εύφλεκτο μείγμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μεταναστευτικές ροές.

Θεωρώ, ότι οι ΗΠΑ έκαναν μία τακτική αναδίπλωση και δεν εγκατέλειψαν τους Κούρδους, για να διαπιστώσουν εάν η κουρδική πλευρά είναι σε ετοιμότητα να αντιπαρατεθεί με έναν τακτικό στρατό που σε αυτά τα εδάφη έχει πλεονέκτημα.

Η Ευρώπη είναι παντελώς ανύπαρκτη γεωπολιτικά και δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε κανέναν τομέα εκτός από την οικονομία.

Περιορίζεται απλώς σε δηλώσεις και διπλωματικές πρωτοβουλίες που δεν αλλάζουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις οι οποίες διαμορφώνονται από το δίκαιο του ισχυρού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενέτης.

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου