Επικαιρότητα

Βήματα προόδου στην ογκολογική περίθαλψη

Off

Η καθυστέρηση στη διάγνωση, αφού περίπου δύο μήνες απαιτούνται για τη διάγνωση από την πρώτη επίσκεψη και η καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας, αποτελούν τα δύο σοβαρά ελλείμματα για τους ογκολογικούς ασθενείς, όπως οι ίδιοι κατέγραψαν σε πανελλαδική έρευνα που διεξήχθη από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 σε 640 ασθενείς στη χώρα.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη από την ψηφιακή πλατφόρμα διαλόγου All.Can που δημιουργήθηκε για να βελτιώσει την ογκολογική περίθαλψη, φροντίδα και αποκατάσταση, εστιάζοντας σε όσα οι ίδιοι ασθενείς θεωρούν σημαντικά  για την θεραπεία και την αποκατάστασή τους. Το απόγευμα του Σαββάτου η πόλη των Ιωαννίνων φιλοξένησε τον πρώτο σταθμό της ενημερωτικής δράσης της ψηφιακής πλατφόρμας, που έγινε στην ΕΗΜ από το Σύλλογο Ασθενών με Νεοπλασία, Φίλων και Οικογενειών Β.Δ. Ελλάδας «Είμαστε Μαζί!» Ιωαννίνων και την Ογκολογική Κλινική του ΠΓΝΙ.

Σε δήλωσή της στα τοπικά μέσα η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟK) Καίτη Αποστολίδου, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας και στην προσπάθεια που γίνεται να καταγραφούν τα σοβαρότερα προβλήματα, όπως οι ίδιοι οι ασθενείς τα αντιμετωπίζουν.

«Η πλατφόρμα επιδιώκει βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα της κατασπατάλησης πόρων στην ογκολογική περίθαλψη, έχοντας διαπιστώσει ότι εστιάζοντας σε όσα οι ίδιοι οι ασθενείς θεωρούν σημαντικά μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας και καλύτερες εκβάσεις για τους ασθενείς», σημείωσε η κα Αποστολίδου.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και μέλη της All.Can Greece, παρουσίασαν την ελληνική και τη διεθνή πλατφόρμα και τα αποτελέσματα της Ελληνικής έρευνας All.Can για  τις απόψεις των ασθενών για  την διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση τους, για την ανθρωπιστική παιδεία στην ιατρική εκπαίδευση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ογκολογίας και διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γεώργιος Πενθερουδάκης, στάθηκε στη σημασία των αποτελεσμάτων στο σχεδιασμό παρεμβάσεων από τους ίδιους τους φορείς ασθενών και επιστημονικούς.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Νεοπλασία, Φίλων και Οικογενειών Β.Δ. Ελλάδας «Είμαστε Μαζί!» Ιωαννίνων Αφροδίτη Κατσαράκη, καλωσόρισε τη διενέργεια της πρώτης εκδήλωσης στα Ιωάννινα, ενώ ιδιαίτερα συγκινημένη, την αφιέρωσε στην αντιπρόεδρο του Συλλόγου, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, ενώ γραπτό χαιρετισμό απηύθυνε και ο διοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ευάγγελος Καρβούνης.

Τις ομιλίες ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο για τα προβλήματα στην ογκολογική φροντίδα και αποκατάσταση στη Β.Δ. Ελλάδα και το πως η συστράτευση και συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων μερών μπορεί να επιτύχει βελτιώσεις στην ογκολογική φροντίδα, να μειώσει τη σπατάλη πόρων και να βελτιώσει τις εκβάσεις των ασθενών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου