Επικαιρότητα

Στην αντεπίθεση η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου

Off

Παγιώνεται όπως φαίνεται μία κατάσταση που θέλει να μένουν υψηλοί οι αντιπολιτευτικοί οι τόνοι και μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Παρατάξεις παρουσιάζουν τις θέσεις τους και ασκούν κριτική στη δημοτική αρχή μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής με δημόσιες ανακοινώσεις και δηλώσεις.

Ο Θ. Μπέγκας

Το θέμα της έμπρακτης στήριξης του αγώνα που δίνει το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και συνολικά το Κέντρο σε όλη τη χώρα για να διατηρήσει το αυτοδιοίκητό του έθεσε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών, Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

«Η θέση της Δημοτικής Αρχής όμως, όπως εκφράστηκε από το Δήμαρχο αλλά και εκπροσώπους της σύμπραξης των παρατάξεων που την αποτελούν, δεν ήταν σε καμία περίπτωση ξεκάθαρη απέναντι  σε ένα φλέγον για τον τόπο ζήτημα, αφού παρέπεμψαν διπλωματικά το θέμα στην έκδοση ενός κοινού ψηφίσματος, αποφεύγοντας να πάρουν συγκεκριμένη θέση», σημειώνει επιπλέον.

Ο κ. Μπέγκας επανέφερε και το ζήτημα της ακύρωσης του διαγωνισμού των λαμπτήρων led, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του Δημάρχου για εισαγωγή του θέματος άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως τόνισε, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη ανοίξει την πρόσκληση προς τους Δήμους για την ένταξη τέτοιων έργων στο ΕΣΠΑ ζητώντας να ενημερωθεί αν η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να καταθέσει κάποια πρόταση στη συγκεκριμένη πρόσκληση ή ο Δήμος κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων και της πρόσληψης των συμβασιούχων που ήταν στην ημερήσια διάταξη και εγκρίθηκε από το σώμα, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει μιας εκτενής συζήτηση για την σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη, τονίζοντας  ότι η αποκομιδή είναι ένα μέρος του συνολικού ζητήματος, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να ακολουθήσει το τοπικό ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει εκπονηθεί, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τον υπηρεσιακό μηχανισμό της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου.

 

Η Τ. Καλογιάννη

Για την έγκριση των προσλήψεων η παράταξη Ιωάννινα_2023 της Τατιάνας Καλογιάννη τονίζει ότι η Δημοτική Αρχή δεν είναι έτοιμη με πρόταση και σχέδιο, για την ολιστική διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου ενώ με τη θετική της ψήφο «δίδουμε τον απαραίτητο χρόνο στη Δημοτική Αρχή για να προετοιμάσει και να εισάγει προς επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα σαφές, ειδικό, επαρκή και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο για την συνολική αντιμετώπιση του θέματος, «Διαχείριση αποβλήτων δήμου Ιωαννιτών, όπως αναφέρει, με τις εξής προϋποθέσεις:

– Να γίνει η συνολική αναδιάρθρωση – αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Συντήρησης Έργων και Πρασίνου και η τροποποίηση του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου.

– Να θεσπιστεί και η 7η μέρα αποκομιδής απορριμμάτων, ώστε ο Δήμος Ιωαννιτών να είναι και να φαίνεται καθαρός 365 μέρες τον χρόνο επί 24ώρου βάσεως. 

– Να τεθεί σε άμεση εφαρμογή το, ήδη, εγκεκριμένο, από το Δημοτικό Συμβούλιο, Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο καθορίζει τις διαδικασίες για όλα τα ρεύματα (ανακυκλώσιμα, βιοαπόβλητα, αστικά στερεά, κλπ), στο οποίο να περιλαμβάνεται το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των δρομολογίων των απορριμματοφόρων και συνολικά του εξοπλισμού του Δήμου, με κεντρικό διακύβευμα την επίτευξη των στόχων για το 2020 (προκειμένου να αποφευχθούν και τα όποια πρόστιμα εκ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που είναι πιθανόν να προκύψουν).

– Να δημιουργηθεί ένας κεντρικός ενιαίος μηχανισμός υλοποίησης και ελέγχου σε επίπεδο Δήμου και όχι μόνο των συγκεκριμένων Δημοτικών Ενοτήτων, για την αρτιότερη και οικονομικότερη αντιμετώπιση των σχετικών έργων και δράσεων». 

Η παράταξη Καλογιάννη ψήφισε θετικά και στην πρόσληψη δύο Κτηνιάτρων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας 2 μηνών, ζήτησε όμως από τη δημοτική αρχή για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων: «Κινητροποιήσετε και κινητοποιήσετε τους εθελοντές κτηνιάτρους και τα μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για τα αδέσποτα και,

– Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (καθότι έχει παραχωρήσει νέα περίπου 6 στρεμμάτων για την ανάγκη αυτή), να προχωρήσετε στην επέκταση της σημερινής δομής (η οποία δεν επαρκεί) και να οργανώσετε και να λειτουργήσετε ορθολογικά και συστηματικά το νέο καταφύγιο για την περισυλλογή, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την σίτιση και την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων».

 

Θέμα σύμπραξης από τον Λ. Νάτση

Η παράταξη Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή, του Λ. Νάτση θέτει με ανακοίνωσή της το θέμα της εκπροσώπησης της σύμπραξης της δημοτικής αρχής στο δημοτικό συμβούλιο:

«Η Δημοτική αρχή επιθυμεί διακαώς την σύμπραξη  με τις παρατάξεις Γκόντα  και Μπαρτζιώκα, αλλά όχι και την ταύτιση μαζί τους.  Δεν είναι ελάσσων για τη δημοτική αρχή, να μην θέλει να νοείται ως ενιαία παράταξη  υπό τον Δήμαρχο, αλλά να διατηρούν ρόλο επικεφαλής κυρίως ο κ.Γκόντας και δευτερευόντως ο κ. Μπαρτζώκας. Άλλωστε ο αγώνας της «Νέας Εποχής» έγινε ενάντια στους πρώην «αποτυχημένους» δημάρχους με τους οποίους συνεργάζεται είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο. Η δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου  δοκιμάσθηκε για άλλη μια φορά την Παρασκευή από τη στάση του Προέδρου και την αυθαίρετη ερμηνεία της  εγκυκλίου Θεοδωρικάκου.  Είναι φανερό ότι ο Δήμαρχος δεν βολεύεται  «με λιγότερο ουρανό». Θέλει και τα τρία πέμπτα  και την αποστασιοποίησή  και την  συνδρομή της αντιπολίτευσης και του Θεοδωρικάκου και την  από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων και την εφαρμογή του προγράμματός του.

Το μόνο που φαίνεται ότι δεν θέλει είναι η απλή αναλογική, άλλωστε όλα είναι σχετικά σε αυτή τη ζωή και κανείς δεν μπορεί να πει τι πραγματικά είναι προοδευτικό», αναφέρει.

«Καλές οι προγραμματικές ομάδες εργασίας, τα πολυσέλιδα φαντεζί προγράμματα και η διαφήμιση αυτών, αλλά έχει έρθει και η ώρα του δια ταύτα. Περιμένουμε τις εισηγήσεις στο Συμβούλιο για τα προβλήματα της πόλης», καταλήγει. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου