Πολιτισμός

Γνωριμία με τον πολιτισμό της Τσεχίας

Off

Το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και το Τσεχικό Κέντρο Πολιτισμού διοργανώνει την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις 19.30 στον Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής»  εκδήλωση με αφορμή την εθνική επέτειο της Τσεχικής Δημοκρατίας. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας «Το Δημοτικό Σχολείο» (Obecná škola, 1991) του Γιαν Σβέρακ  (Jan Svěrák) και συναυλία μουσικής τζαζ με το σύνολο Petra Ernyei Trio.  Στην εκδήλωση θα βρεθεί ο πρέσβης της Τσεχίας στην Αθήνα, Jan Bondy.

 

 Το «Δημοτικό Σχολείο» 

O Τσέχος σκηνοθέτης Γιαν Σβέρακ λίγα χρόνια πριν από τον «Μικρό Κόλια» (Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1996) μας έδωσε μια ακόμα έξοχη ταινία που μας μεταφέρει στην εκπαιδευτική πραγματικότητα μιας μεταβατικής περιόδου της χώρας του.Σ’ ένα δημοτικό σχολείο της Πράγας, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου,  καταφθάνει ένας δάσκαλος με σκοπό να επιβάλει την τάξη σε μια απείθαρχη σχολική τάξη. Ένας δάσκαλος με αμφιλεγόμενο παρελθόν και χτυπητές αδυναμίες, που αναπτύσσει μια ιδιότυπη παιδαγωγική σχέση με τους ατίθασους μαθητές του και μεταβάλλεται σε πρότυπο γι’ αυτούς. Μια ταινία που αποδίδει ανάγλυφα το κλίμα της εποχής και, καταδεικνύει ότι το σχολείο συνδέεται στενά με την κοινωνία και ότι δεν λειτουργεί στο κενό. Μια διεισδυτική ματιά στο ‘‘μαύρο κουτί’’ της παιδαγωγικής σχέσης, που φανερώνει πόσο ορθό είναι το αισθητήριο των παιδιών και πόσο πρέπει να το εμπιστευόμαστε.

 

Συναυλία τζαζ 

Η Petra Ernyeiová που ηγείται του μουσικού συνόλου μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια. Έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία μόλις 18 χρονών στο Sacramento Jazz

Festival για να ακολουθήσουν συνεργασίες με την φημισμένη Original Prague Syncopated Orchestra και την Prague Swing Orchestra. To 2008 ίδρυσε τους Petra Ernyei Quartet και ηχογράφησε το δίσκο «So Many Stars». Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σε Τσεχία, Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Βουλγαρία και Ρωσία.  Ο Petr Dvorský (κοντραμπάσο) είναι μια σημαντική προσωπικότητα της τσεχικής τζαζ σκηνής ενώ ο Adam Tvrdý είναι ένας μοναδικός συνθέτης και κιθαρίστας, ο οποίος έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων και με τον Ennio Morricone στα φημισμένα στούντιο Abbey Road του Λονδίνου. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου