Επικαιρότητα

ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – Να περιοριστεί η ίδρυση νέων Ανεξάρτητων Αρχών

Off

Παρέμβαση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος  για το Άρθρο 101Α και τις Ανεξάρτητες Αρχές έκανε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης. Όπως ανέφερε:

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 101Α’ του Συντάγματος για το καθεστώς των Ανεξάρτητων Αρχών, προτείνω τα εξής:

«Εκτιμώ ότι πρέπει να προστεθεί διάταξη στην παρ. 1, προκειμένου να περιοριστεί η δυνατότητα ίδρυσης νέων Ανεξάρτητων Αρχών. Έχουμε ήδη 5 συνταγματικά προβλεπόμενες Ανεξάρτητες Αρχές και δεκάδες άλλες νομοθετικά κατοχυρωμένες. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθούν νέες Ανεξάρτητες Αρχές. Σε εξαιρετική περίπτωση, θα μπορούσε να ιδρυθεί με νόμο μία νέα Αρχή μόνον εφόσον ψηφιζόταν από αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των Βουλευτών». Και επίσης:

«Σε ό,τι αφορά την επιλογή των μελών των Αρχών: προκειμένου να διευκολύνεται η συγκρότηση τυχόν νέας Ανεξάρτητης Αρχής, εκτιμώ ότι δεν πρέπει να τροποποιηθεί η παρ. 2, του άρθρου 101Α’ η οποία, όπως ισχύει, προβλέπει ότι τα μέλη των Αρχών επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με την επιδίωξη ομοφωνίας ή με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 των μελών της. Οφείλουμε να συμφωνούμε σε έναν ελάχιστο αριθμό ακέραιων επιστημόνων που θα ορίζονται μέλη των Αρχών». Και τέλος:

«Πρέπει να ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των Αρχών, με την προσθήκη διάταξης, στην παρ. 3, που θα προβλέπει ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές υπόκεινται στον έλεγχο της Βουλής για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους. Επιπλέον, προτείνω ο Διοικητής κάθε Αρχής να ενημερώνει μία φορά ανά έτος την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής».

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου