Επικαιρότητα

Η προσπάθεια διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Βαλκάνια πρέπει να συνεχιστεί»

Off

Η διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και πόλεων της Κροατίας σε διάφορους τομείς παράλληλα όμως και η ενίσχυση των σχέσεων που αναπτύχθηκαν από την περίοδο της προηγούμενης δημοτικής αρχής με το Ντουμπρόβνικ αποτέλεσαν δύο από τις θεματικές της συνάντησης του δημάρχου Μ. Ελισάφ με τον πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα.

Ο Αλεξάντερ Σούνκο βρέθηκε την Πέμπτη στην Ηγουμενίτσα όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών φορέων συζητώντας για ένα μεγάλο πρότζεκτ που αποτελεί στόχο στρατηγικής σημασίας και για την Κροατία αλλά και για την Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ηγουμενίτσας και ακτών της Αδριατικής.

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Σούνκο επισκέφθηκε τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ που υπογράμμισε την αναγκαιότητα επέκτασης των πολύ καλών σχέσεων της πόλης με την Κροατία ενώ πρόσθεσε ότι με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Βαλκανική χώρα, θα ενισχυθεί η συνεργασία που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Κροατίας, που εξέπληξε τους πάντες με την άριστη γνώση και χρήση της ελληνικής γλώσσας αναφέρθηκε στις επιμέρους δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας και με την πόλη των Ιωαννίνων και με την Ηγουμενίτσα.

Αξιοσημείωτη ωστόσο ήταν η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Κροατία εκτιμά ότι τα Βαλκάνια έχουν μπει σε μία περίοδο σταθερότητας ή εάν προβλήματα όπως αυτά της Βόρειας Μακεδονίας, πολύ περισσότερο του Κοσσόβου μπορούν να οδηγήσουν σε νέες αναφλέξεις στην περιοχή.

«Η εμπειρία της Κροατίας από την ένταξή της στην Ε.Ε. το 2013 και τις διαδικασίες ένταξης μας έδειξε ότι η προοπτική αυτή αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την επίλυση εσωτερικών προβλημάτων μίας χώρας αλλά και για τα προβλήματα στις σχέσεις με τους γείτονες. Ελλάδα και Κροατία συμφωνούμε ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών που εμφανίζονται, η προσπάθεια διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Βαλκάνια πρέπει να συνεχιστεί», κατέληξε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου