Επικαιρότητα

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες από τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

Off

Οι χρήστες της Ζωσιμαίας ήταν έως σήμερα εξοικειωμένοι με τον κατάλογο και τις λειτουργίες της Βιβλιοθήκης, όπως αυτά εμφανιζόταν μέσω του αυτοματοποιημένου βιβλιοθηκονομικού προγράμματος ΑΒΕΚΤ 5.6 και μέσω της ιστοσελίδας της Ζωσιμαίας και της σελίδας «Αργώ» του ΕΚΤ.

Σήμερα, το γνωστό σύστημα αυτοματοποίησης και οργάνωσης βιβλιοθηκών του ΕΚΤ μετεξελίσσεται σε ένα σύγχρονο σύστημα οργάνωσης και διάθεσης περιεχομένου, το openABEKT στην Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δεδομένων & Ψηφιακού Περιεχομένου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, της Επιστημονικής δηλαδή, Υποδομής Εθνικής Χρήσης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα βελτιωμένο μοντέλο, όπου οι υπηρεσίες είναι προσβάσιμες διαδικτυακά και απομακρυσμένα (Software As A Service (SaaS)), ένα μοντέλο παροχής λογισμικού με το οποίο λογισμικό και δεδομένα φιλοξενούνται σε περιβάλλον cloud (https://www.openabekt.gr/ ).

Τα οφέλη διαφαίνονται πολλαπλά όπως αναφέρει η βιβλιοθήκη: οικονομίες κλίμακας, χωρίς ανάγκη εγκατάστασης λογισμικού και συντήρησης συστημάτων, με αποτέλεσμα το λειτουργικό κόστος να μειώνεται σημαντικά.

Στις υπηρεσίες για το κοινό, ο Κατάλογος εγγραφών των τεκμηρίων που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη και το ψηφιακό περιεχόμενο παρουσιάζεται ανοικτά, σε ένα σύγχρονο και φιλικό για τον χρήστη περιβάλλον και η Πλοήγηση και Αναζήτηση με εξελιγμένα εργαλεία ανακάλυψης περιεχομένου και εύχρηστα φίλτρα πλοήγησης και αναζήτησης περιεχομένου. Παράλληλα, με το σύστημα openABEKT τα μέλη θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα διαχείρισης του λογαριασμού τους, τη δυνατότητα κράτησης ή ανανέωσης χρέωσης online καθώς και προσωποποιημένες υπηρεσίες ενημέρωσης για θέματα ενδιαφέροντος, όπως η λειτουργία συστάσεων «Ενδιαφέροντα» μέσω email.

Όλες αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται πλέον από τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, μετά από την υπογραφή του νέου μνημονίου συνεργασίας με το ΕΚΤ και γίνονται προσβάσιμες από οποιονδήποτε μέσω της σελίδας https://zosimaialib.openabekt.gr.

 

Εικονική πραγματικότητα

Επίσης η Ζωσιμαία, στοχεύει να προσφέρει τη γνώση που υπάρχει στα Αποθετήρια και στις Συλλογές της με έναν σύγχρονο και εύπεπτο τρόπο νέων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Με την προμήθεια των «έξυπνων γυαλιών» και τη δημιουργία ειδικού προγράμματος «επαυξημένης πραγματικότητας» ο επισκέπτης κάθε ηλικίας μπορεί να περιηγηθεί (Virtual Tour 360ο ) σε όλους τους χώρους του σημερινού κτηρίου της Βιβλιοθήκης, ακόμη και των Κλειστών Συλλογών, με ενημέρωση, περιγραφές αντικειμένων, υπηρεσιών, προσώπων κλπ. Έτσι, η τεχνολογία AR προσθέτει ποιοτικό περιεχόμενο από επιμορφωτικές εφαρμογές, παρεμβάλλοντας μεταξύ των ματιών και του περιβάλλοντος ένα «στρώμα» ψηφιακών πληροφοριών.

Η νέα αυτή υπηρεσία είναι διαθέσιμη κατόπιν ζήτησης στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Ζωσιμαίας και θα διακινηθεί στα σχολεία της πόλης και της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω της Κινητής Βιβλιοθήκης.

Στο άμεσο μέλλον έχουν ήδη δρομολογηθεί δύο ακόμη εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας, με σκοπό τη διατήρηση-διάσωση της πληροφορίας,  διατήρηση και ενίσχυση της συλλογικής μνήμης, την ανάδειξη του Πολιτισμού, την παραγωγικότητα, την παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στους χρήστες της Ζωσιμαίας και στο κοινό και την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, μέσω της ανάδειξης και ενίσχυσης ενός νέου είδους, που μπορεί να υποστηριχθεί και ήδη υλοποιείται, αυτού του «Αναγνωστικού Τουρισμού». 

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου