Επικαιρότητα

Νέα μοντέλα τουρισμού ενισχύουν την ανάπτυξη της Ηπείρου

Off

Μία νέα τάση ψυχαγωγίας, αλλά και ένας νέος τρόπος ζωής που συμπλέκεται με διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης μικρών και ορεινών τόπων, αποτελεί η πεζοπορία. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και άλλα σημεία του πλανήτη, δεν αποτελεί καν εναλλακτική επιλογή αλλά μέρος της κύριας τουριστικής αγοράς. Όσο για τον τρόπο ζωής, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βάζουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα την πεζοπορία ως ευκαιρία για μία πιο υγιεινή καθημερινότητα και ευκαιρία για ψυχαγωγία.

Κεντρικό ρόλο παίζουν πλέον και οι πεζοπορικές διαδρομές και τα μονοπάτια που μετατρέπονται σε βασικά «εργαλεία» ανάδειξης των δυνατοτήτων που κρύβει μια περιοχή και λειτουργούν ως πόλος προσέλκυσης επισκεπτών. Η Ήπειρος δείχνει ήδη ότι αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών και συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Ηπείρου φιλοξενεί Σάββατο και Κυριακή την 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών σε συνεργασία με τις Οργανωτικές Ομάδες των Ursa Trail και Epirus Trail. 

H συνάντηση πραγματοποιείται στη συνεδριακή αίθουσα του ΜΕΚΔΕ στο  Μέτσοβο, καθώς η διαδρομή του Ursa Trail που εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή, είναι η πρώτη πιστοποιημένη σήμερα στην Ήπειρο. 

Όπως ανέφερε χτες, ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος εκ μέρους της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Epirus Trail Ηλίας Γκαρτζονίκας, για την Πανελλήνια Συνάντηση έχουν δηλωθεί περισσότερες από 130 συμμετοχές, από όλο την Ήπειρο, αλλά και από Ξάνθη, Υμηττό, Αίγινα, Καστοριά, Καρδίτσα, Νέο Μαρμαρά, πεδιάδα Φιλίππων, Αμοργό, Πάρο, Βυτίνα, περιοχές της Πελοποννήσου, Νότιο Πήλιο, Καβάλα, Χαλκιδική κλπ.  Στη Συνάντηση, αναμένεται να παραβρεθεί και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων (ERA) Boris Micic. 

Στις συνεδρίες, αναμένεται να γίνουν εννέα εισηγήσεις και 26 συνολικά παρουσιάσεις πιστοποιημένων και υπό πιστοποίηση μονοπατιών, με την Περιφέρεια Ηπείρου να προβάλλει το δικό της πρόγραμμα για τον πεζοπορικό τουρισμό- που εντάσσεται στο σχεδιασμό της για τον τουρισμό των τεσσάρων εποχών- και  ο οποίος ήδη συναντά μεγάλη ανταπόκριση στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού που έχει συμμετάσχει τα τελευταία δύο χρόνια. 

Όπως  είπε  ο κ. Γκαρτζονίκας, η αφορμή για τη διοργάνωση των Πανελλήνιων Συναντήσεων Μονοπατιών, οφείλεται στη διαπίστωση της ταχύτατης ανάπτυξης του Εναλλακτικού Τουρισμού στην Ελλάδα και το πλήθος των υπαίθριων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται κοντά ή παράλληλα με τα μονοπάτια, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το πλήθος των αγώνων τρεξίματος που διεξάγονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

Ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν στην Πανελλήνια Συνάντηση είναι και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται κατά τις πεζοπορικές διαδρομές, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα θέμα επίκαιρο μετά και τα πρόσφατα περιστατικά στην περιοχή μας.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου