Επικαιρότητα

Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Off

Το θέμα της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος όσων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής Επικράτειας συζητήθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζεται η Συνταγματική πρόβλεψη για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων οι οποίοι την ημέρα των εθνικών εκλογών, καθώς και των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος, βρίσκονται εκτός Επικράτειας. Σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος, για την ψήφιση του νόμου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας, συνεδρίασε τρεις φορές διακομματική επιτροπή αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αποτέλεσμα των συνεδριάσεων αυτών ήταν η καταρχήν σύγκλιση σε μια συμφωνία 4 + 1 σημείων, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη της πλειοψηφίας των 200 θετικών ψήφων. Τα σημεία αυτά είναι: 

1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

2. Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά αυτά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν, χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο  ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: 

α. Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα

β. Διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου

5. Να γίνει προσθήκη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος, ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκος, κι ο υφυπουργός, Θ. Λιβάνιος, παρουσίασαν όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, τον τρόπο ψηφοφορίας και την καταμέτρηση των ψήφων. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου