Επικαιρότητα

Ανοιχτή προοπτική για τη δημιουργία «Τεχνόπολης»

Off

Σε αναζήτηση έκτασης περίπου 9.000 τ.μ. βρίσκεται η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία και με το δήμο Ιωαννιτών για την πιθανότητα δημιουργίας εγκαταστάσεων σε χώρο όχι μακριά από τα Γιάννενα, αλλά σίγουρα όχι στο κέντρο. Στην εγκατάσταση αυτή φιλοδοξία των τοπικών φορέων, κατόπιν της συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας, πληροφορικής και καινοτομίας που έχουν εγκατασταθεί στα Γιάννενα, είναι να δημιουργηθεί μία υποδομή φιλοξενίας επιχειρήσεων τεχνολογίας, στα πρότυπα μίας «Τεχνόπολης».

Το μεγάλο κίνητρο είναι η πρόθεση των εταιρειών, ενδεχομένως και άλλων που θα ακολουθήσουν, να προχωρήσουν σε προσλήψεις εκατοντάδων ατόμων. Τη σχετική ενημέρωση παρείχε χθες ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης που χαρακτήρισε μεγάλη υπόθεση εάν τελικά ο χώρος αυτός βρεθεί και δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια η απαιτούμενη υποδομή.

Ήδη πάντως όπως ανέφερε έχει ενημερώσει σχετικά και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

«Ο κ. Πρωθυπουργός θα στηρίξει την προσπάθεια που θα είναι κοινή με το Δήμο Ιωαννιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Προχωρά η αγορά 

παραγωγών

Ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε ακόμη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη για το αίτημα παραχώρησης στην Περιφέρεια, της έκτασης και των εγκαταστάσεων της πρώην Γεωργικής Σχολής στον Κατσικά αναλύοντας το σχέδιο της περιφερειακής αρχής για την αξιοποίησή τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρόθεση εγκατάστασης ενός κέντρου καινοτομίας για τα αρωματικά φυτά και τις ντόπιες φυλές, όπως επίσης και για τη δημιουργία της αγοράς παραγωγών με το υπουργείο να τάσσεται θετικά διακείμενο για την παραχώρηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων στην Περιφέρεια.Στη συνάντηση ακόμη εξετάστηκε το ζήτημα εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης με την πολιτική ηγεσία να προτείνει μία προγραμματική σύμβαση, με τέσσερα σχέδια, ένα ανά Π.Ε, για την Ήπειρο.

 

ΕΣΠΑ και πρόγραμμα 

ανεργίας

Τέλος η πορεία του Ε.Π Ήπειρος ήταν το αντικείμενο της συζήτησης με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη, στην οποία παρευρίσκονταν επίσης  ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση και η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κ. Εύη Παπανικολάου. 

Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν εκτενώς ήταν το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων  νέων επιστημόνων σε επιχειρήσεις, το πρώτο σε επίπεδο περιφερειών που σχεδιάστηκε στην Ελλάδα.  Μέχρι και σήμερα  εκκρεμεί  από το Μάρτιο-  όπως είπε ο Περιφερειάρχης- η έγκριση από την ΕΔΕΛ της μεθοδολογίας απλοποιημένου κόστους, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του τρέχοντος μηνός, ώστε να εκδοθεί η αντίστοιχη πρόσκληση του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020». 

 

Η Λάκκα Σουλίου βγαίνει από την απομόνωση

 

Χθες στο μεταξύ υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του έργου του οδικού άξονα Ζωτικό – Μπεστιά με την Περιφέρεια Ηπείρου να ετοιμάζει την μελέτη του επόμενου τμήματος μέχρι τη γέφυρα Μπακόλα.

Ένα έργο που αποτελεί βασική προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής που σε πρώτη φάση θα άρει το συγκοινωνιακό αδιέξοδο της Λάκκας Σουλίου και δευτερευόντως θα δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές με την προβλεπόμενη σύνδεση με την Πρέβεζα.

Χαίρομαι γιατί ένα πολύ δύσκολο έργο – ίσως το πιο δύσκολο που έχουμε κάνει ως Περιφέρεια λόγω των εδαφών – παίρνει πλέον τον δρόμο του και βγαίνει η Λάκκα Σουλίου από την απομόνωση. 

Αν δεν είχαμε το κουράγιο όλοι μαζί στις δυσκολίες που περάσαμε, το  τμήμα Τύρια μέχρι Ζωτικό δεν θα είχε γίνει ποτέ.  Σε συνδυασμό με το τμήμα Ζωτικό – περιοχή Σουλίου και το δρόμο από το Ελευθεροχώρι μέχρι την Εγνατία Οδό, θα δοθούν άλλες ευκαιρίες  στην περιοχή του Σουλίου. Ο δρόμος αυτός για εμάς πρέπει να φτάσει στην περιοχή της Πρέβεζας. Τα δύσκολα πέρασαν. Τώρα είναι πολύ πιο εύκολα αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα». 

Το έργο Ζωτικό – Μπεστιά έχει προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ και ανάδοχος έχει αναδειχθεί η ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ