Επικαιρότητα

Μία νέα περίοδος για τη Γαλακτοκομική Σχολή

Off

Μία νέα περίοδο ανάπτυξης και ισχυροποίησης του χαρακτήρα της, που ουδέποτε βέβαια χάθηκε, αλλά αντιμετώπισε λόγω διαφόρων γεγονότων προβλήματα διοικητικής και οργανωτικής φύσης, διανύει τα τελευταία χρόνια η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα λειτουργίας από την ίδρυσή της και βαδίζοντας πλέον στο δεύτερο αιώνα λειτουργίας της, η Γαλακτοκομική, από τις ελάχιστες του είδους της σε όλη τη χώρα εξακολουθεί να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον νέων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή.

Η πλειονότητα αυτών διαχρονικά, προερχόταν από οικογένειες κτηνοτρόφων και τυροκόμων, κάτι που σύμφωνα με την διευθύντρια της Σχολής Αλεξάνδρα Μέγα εξακολουθεί να παρατηρείται και σήμερα. Παράλληλα όμως μία σημαντική διαφοροποίηση των τελευταίων ετών όπως προκύπτει από τις εγγραφές σπουδαστών είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συνεχίζουν τις σπουδές τους στη Γαλακτοκομική.

Η κα Μέγα σε δηλώσεις της, λίγο μετά την τελετή του καθιερωμένου αγιασμού με αφορμή την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς τόνισε πως επιβεβαιώνεται από τη λειτουργία της Γαλακτοκομικής η απόκτηση μίας ισχυρής κουλτούρας γύρω από την πρωτογενή παραγωγή και ειδικά στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έμφαση στην ανάδειξη των ποιοτικών παραμέτρων τους.

«Τα παιδιά που έρχονται να σπουδάσουν στη Γαλακτοκομική διακρίνονται από την κουλτούρα και τη γνώση των προϊόντων της περιοχής τους και αντιλαμβάνονται την ευκαιρία που υπάρχει για την ανάδειξη των προϊόντων αυτών μέσα και από τον τουρισμό και από την ενίσχυση του αγροδιατροφικού ενδιαφέροντος.

Ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών είναι οι πολλές εγγραφές αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σπουδαστές υψηλού επιπέδου που αντιλαμβάνονται και αυτοί την ευκαιρία που υπάρχει να αναδείξουν ένα τοπικό προϊόν και να αποκτήσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, με διασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην τελετή του αγιασμού χαιρετισμό απηύθυναν οι αντιδήμαρχοι Β. Βλέτσας και Ευαγ. Πήχας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και απονομές βραβείων στους αριστούχους του προηγούμενου έτους αλλά και σε σπουδαστές για εργασίες που ετοίμασαν και παρουσίασαν.

Η χθεσινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση τριών ΠΟΠ προϊόντων της χώρας. Του τυριού Σαν Μιχάλη από τη Σύρο, της γραβιέρας Νάξου και του Κασκαβάλι της Πίνδου που το επόμενο διάστημα θα κριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. εάν πληροί τις προϋποθέσεις, για να χαρακτηριστεί και αυτό ως προϊόν ΠΟΠ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου