Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 07:36
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοεμβρίου 2019
Εκδηλώσεις

Από τον Διαφωτισμό των Ιωαννίνων στο μέλλον

Off

Οι μεγάλες σχολές των Ιωαννίνων – Ο προεπαναστατικός διαφωτισμός και ο ηπειρωτικός ευεργετισμός, ήταν το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο το βράδυ της Δευτέρας από τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», ωστόσο οι πολιτικές επισημάνσεις στο σήμερα ήταν αυτές που προκάλεσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Μεταξύ των ομιλητών ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας αλλά και ο πρώην υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος που πέραν των αναφορών στο ιστορικό παρελθόν που οδήγησε στην περίοδο του ελληνικού διαφωτισμού και χαρακτηρίστηκε από τον ηπειρωτικό ευεργετισμό, στάθηκαν στην προοπτική και την ανάγκη του εορτασμού των δύο αιώνων από την επανάσταση του 1821, με ένα διαφορετικό από το συνηθισμένο, μοτίβο.

 

Ο Κ. Τασούλας

Ο Πρόεδρος της Βουλής, υπενθύμισε μία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι το Σύνταγμα είναι ο σκελετός της πολιτείας. «Τα κόμματα, ο λαός και ο Τύπος είναι η σάρκα και το αίμα της. Αν αυτά τα στοιχεία δεν είναι σφριγηλά και υγιή κανένα Σύνταγμα με τις λέξεις του δεν μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να πάει μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ λίγο νωρίτερα είχε προσεγγίσει το φαινόμενο της ηπειρωτικής ευεργεσίας μέσα από παραδείγματα και ιστορικές αναφορές.

 

Ο Αλ. Παπαδόπουλος

Στους επικείμενους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος τονίζοντας πως θα ήταν διπλό λάθος να αρκεστούμε σε καλά οργανωμένες εκδηλώσεις εθνικής αυταρέσκειας και αφ’ υψηλού αναφορές για την αφύπνιση του έθνους. «Είναι μία μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί ένα νέο πνεύμα προσδοκιών και αντίληψης ευθυνών των Ελλήνων για τα επόμενα 200 χρόνια. Η επέτειος είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός που δεν πρέπει όμως να γίνει ανορθολογικό καταφύγιο της απελπισίας, αλλά ένα νέο κεφάλαιο ρήξης και μία ευκαιρία αναστοχασμού της κατάστασής μας, για τη νέα διαχειρίσιμη ζωτικότητα και τη διασφάλιση της εθνικής επιβίωσης».

 

Η εκδήλωση

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου οι ομιλητές παρουσίασαν το ιστορικό πλαίσιο και την προσφορά των Ηπειρωτών ευεργετών, με τον διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα» Αντ. Καρακούση να αναφέρεται αρχικά στις δυσκολίες που αντιμετώπισε την τελευταία δεκαετία ο ελληνικός Τύπος και σε μία προσπάθεια να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Την προσεχή Κυριακή, μαζί με «Το Βήμα» θα κυκλοφορήσει και η φωτογραφική επανατύπωση της έκδοσης του 1930 «Τα Γιάννενα κι η Νεοελληνική Αναγέννηση (1648-1820)» του Φάνη Μιχαλόπουλου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ακόμη ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, ο Καθηγητής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης και η προϊσταμένη Διεύθυνσης της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων Βάγια Οικονομίδου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου