Επικαιρότητα

Δυναμική προοδευτικών συσπειρώσεων μετά την ΠΕΔ

Off

Μία δυναμική προοδευτικών συσπειρώσεων μετά τις εκλογές στην ΠΕΔ Ηπείρου, διαβλέπουν οι παρατάξεις του Θωμά Μπέγκα και του Λάζαρου Νάτση, όπως προκύπτει από χτεσινές ανακοινώσεις.

Ο Θωμάς Μπέγκας

Σε δήλωση του Θωμά Μπέγκα επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», σημειώνεται:

«Χαιρετίζω την απόφαση των προοδευτικών αυτοδιοικητικών παρατάξεων της Ηπείρου να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν ως μια συνεργαζόμενη παράταξη στις εκλογές της ΠΕΔ Ηπείρου και της ΚΕΔΕ. Αντιδράσαμε ως πολιτικά όντα, απαντώντας στις σειρήνες των καιρών, που επεδίωξαν να περάσουν το απολιτίκ μοντέλο. Καταφέραμε επίσης να πέσουν οι μάσκες κάποιων ψευδεπίγραφων προοδευτικών.

Συγχαίρω για τον αγώνα τους, όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στις εκλογές και εύχομαι το παράδειγμα πολιτικής ωριμότητας που δείξαμε οι αυτοδιοικητικοί, να το ακολουθήσουν οι προοδευτικές παρατάξεις και σε άλλους χώρους και πεδία αντιπαράθεσης», σημειώνει ο πρώην δήμαρχος και προσθέτει:

«Η Δημοκρατία είναι  ένα πολιτικό σύστημα και μια από τις θεμελιώδεις ανάγκες για να λειτουργήσει είναι η ύπαρξη πολιτικών κομμάτων, όταν αναφερόμαστε στην κεντρική διοίκηση και παρατάξεων, αλλά κι όταν αναφερόμαστε στην αυτοδιοίκηση. Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας είναι μακρύς και δύσκολος.

Χρειάζεται, όπως προείπα, ωριμότητα και συλλογικότητα.

Για το καλό του τόπου και την επιτυχία του εγχειρήματος, οφείλουμε να ξεπεράσουμε προσωπικές φιλοδοξίες και μικρότητες, κάτι το οποίο, δυστυχώς, στις εκλογές για την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων της αυτοδιοίκησης για την Ήπειρο δεν ακολουθήθηκε απ’ όλους μας στο βαθμό που οφείλαμε».

 

Η παράταξη Λ. Νάτση

Για διαπιστώσεις και καθήκοντα μετά τις εκλογές στην ΠΕΔ, κάνει λόγο η παράταξη του Λάζαρου Νάτση «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή». Όπως αναφέρει: 

«Από τις διεργασίες που προηγήθηκαν των εκλογών αλλά και από τα αποτελέσματα της κάλπης εξάγονται ορισμένες χρήσιμες διαπιστώσεις:

•Η κυριαρχία της Δεξιάς στην συγκρότηση των οργάνων της Τ.Α είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Μάλιστα μέσα από παρασκηνιακά παιγνίδια προσωπικών ανταγωνισμών και παραγοντισμού, που κυριάρχησαν στο διάστημα προ των εκλογών είχαμε την επικράτηση νέων ομάδων. Γεγονότα που προοιωνίζονται δυσάρεστες εξελίξεις για το μέλλον της Τ.Α με κυρίαρχο τον αυταρχισμό και την σύμπραξη με ιδιωτικά συμφέροντα, πανέτοιμα να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τους προϋπολογισμούς των δήμων. 

• Μέσα στις συνθήκες αυτές είναι ελπιδοφόρο ότι δυνάμεις που κινούνται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και της κεντροαριστεράς βρήκαν σημεία επαφής και προχώρησαν σε συνεργασία, που αποτελεί την αφετηρία για γόνιμες συγκλίσεις και προοδευτικές πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα».

Η παράταξη ασκεί κριτική και στην παράταξη του Μ. Ελισάφ για τη στάση μελών της στις εκλογές της ΠΕΔ: 

«Είναι θλιβερό που σε αυτές τις διεργασίες στάθηκε απέναντι η αυτοδιαφημιζόμενη και ως "προοδευτική" παράταξη της Νέας Εποχής του Δημάρχου Μ. Ελισάφ. Η «ανεξάρτητη» παράταξη που κατά δήλωσή της συγκροτείται από άτομα που ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, σε όλα τα επίμαχα θέματα «γέρνει» Δεξιά. Συστρατεύτηκε για μια ακόμη φορά με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και εξέλεξε αντιπροσώπους στην ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ «απορρίπτοντας τα κόμματα και επιλέγοντας την Αυτοδιοίκηση». Τα γεγονότα αυτά δημιουργούν το καθήκον για την εκ βάθρων ανασύσταση του Προοδευτικού χώρου στην Τ.Α με το ξεκαθάρισμα πολιτικών και προσώπων, κάτι που θα γίνει με διαρκή διάλογο και σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του χώρου για να προκύψει μια νέα κοινωνική πλειοψηφία, που θα αναλάβει τα ηνία στο Δήμο Ιωαννιτών την επόμενη τετραετία».

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου