Επικαιρότητα

Προοπτικές για την Ήπειρο με ευκαιρίες και προϋποθέσεις

Off

Περισσότερο πολιτική και λιγότερο τεχνοκρατική, όπως συνηθίζεται άλλωστε, ήταν η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο που κλήθηκε να εγκρίνει το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό για το 2020.

Και τα δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν από κοινού χτες το μεσημέρι, κάτι που δημιούργησε μία σχετική δυστοκία στην προσέγγιση των θεμάτων, με μία όμως κοινή συνισταμένη. Τις διαφοροποιήσεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των παρατάξεων, περιφερειακής αρχής και αντιπολίτευσης, με τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα να ψηφίζεται τελικά κατά πλειοψηφία.

Στην δεύτερη παρέμβασή του μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης απαντώντας και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τον ελλιπή σχεδιασμό έργων υποδομής και αναπτυξιακού χαρακτήρα στην Περιφέρεια της Ηπείρου, έδωσε το στίγμα της προοπτικής για την Περιφέρεια για τα επόμενα χρόνια, μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον.

Οι ευκαιρίες ωστόσο υπάρχουν και οι δυνατότητες, όπως εξήγησε ο κ. Καχριμάνης, αρκεί οι υπηρεσίες του δημοσίου να λειτουργήσουν με διαφορετική τακτική και κυρίως με διαφορετική προσέγγιση από το παρελθόν.

 

Η Τεχνόπολη

Στα αξιοσημείωτα της παρέμβασης του κ. Καχριμάνη η αναφορά του για την πρόθεση αναζήτησης ενός ακινήτου, που θα μπορούσε να στεγάσει μία «τεχνόπολη», φιλοξενώντας εταιρείες που είτε έχουν ήδη εγκατασταθεί στα Γιάννενα, είτε ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν.

Όπως έγινε γνωστό μάλιστα η εταιρεία Τeam Viewer απαντώντας σε σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου εκφράζει την απόλυτα θετική στάση της στην πρωτοβουλία επένδυσης μίας τεχνολογικά προηγμένης επιχειρηματικής περιοχής.

Μάλιστα, στις 21 Ιανουαρίου η εταιρεία πραγματοποιεί την επίσημη εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας των γραφείων της στα Γιάννενα και στην επιστολή της ζητά τον προγραμματισμό μίας συνάντησης μεταξύ των ενδιαφερομένων και της Περιφέρειας Ηπείρου για το παραπάνω σχέδιο.

Ακόμη, ειδικότερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης σε ζητήματα οδικών συνδέσεων, παρεμβάσεων στο υφιστάμενο δίκτυο και σε βελτιώσεις στους υπάρχοντες κόμβους, για την ενίσχυση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.

 

Σύνδεση με αγωγούς

Τέλος, επανέφερε ως μείζον ζήτημα την πρόβλεψη διασύνδεσης της Ηπείρου με τους αγωγούς φυσικού αερίου, εξαπολύοντας αιχμές προς τον ΔΕΣΦΑ, που δεν έχει καν δεσμευθεί ότι μπορεί να απορροφήσει το ποσό των 20 εκ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του για τη σύνταξη μελετών διασύνδεσης των περιοχών της χώρας με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Πρότεινε τέλος, κάτι που έχει ήδη συζητήσει και με τους συναρμόδιους υπουργούς, να προχωρήσει άμεσα με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ η σύσταση φορέα που θα αναλάβει τη μελέτη και κατασκευή των δικτύων σύνδεσης των περιφερειών με το φυσικό αέριο.

Αναφέρθηκε επίσης στο εκτεταμένο πρόγραμμα  για έργα πολιτισμού, (μονών, ναών, τεμένους Ιμαρέτ, γέφυρα Πλάκας), υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν αφήνει κανένα μνημείο στην τύχη του. 

Έκανε  αναλυτική αναφορά και σε άλλα μεγάλα έργα που προωθεί η Περιφέρεια,  για να επισημάνει πως «γίνεται αγώνας για το αύριο. Υπάρχει πυξίδα για να αλλάξουμε τον τόπο».

 

19,2 εκ. ευρώ για 

Ζωτικό – Γέφυρα Μπακόλα

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την υπογραφή απόφασης σήμερα από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη για χρηματοδότηση ύψους 19.214.000 ευρώ του έργου «Κατασκευή επαρχιακής οδού Ζωτικό – Σιστρούνι έως γέφυρα Μπακόλα». 

 

17 εκατ. για την 

Παράκαμψη Νικόπολης

Με ομόφωνη απόφαση, τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενέκρινε την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου «Παράκαμψη Νικόπολης- Συγκοινωνιακά έργα ανάδειξης Αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης» με συνολικό προϋπολογισμό 17.592.815, 32  ευρώ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου