Επικαιρότητα

Φαρμακεία δύο ταχυτήτων με το νέο ωράριο

Off

Το αίτημα της επιστροφής στο προηγούμενο καθεστώς που ρύθμιζε το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων έχουν ήδη υποβάλλει προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και κατ’ επέκταση προς την Πολιτεία, πολλοί περιφερειακοί σύλλογοι της χώρας. 
Μετά την απελευθέρωση του ωραρίου που έγινε αρχικά το 2011 με την προαιρετική διεύρυνση και από το 2014 με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, χωρίς να έχουν τεθεί κανόνες, η αγορά έχει οδηγηθεί σε μία νέα κατάσταση, που έχει και πολλούς πολέμιους, αλλά και πολλούς υποστηρικτές.
Κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα η δυνατότητα απελευθέρωσης του ωραρίου οδήγησε πολλούς φαρμακοποιούς στη διεύρυνση λειτουργίας των καταστημάτων τους, διεκδικώντας την αύξηση του τζίρου τους.
Το φαινόμενο έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται και στην επαρχία σε πόλεις όπως τα Ιωάννινα, όπου σε σύνολο 170 περίπου φαρμακείων, λιγότερα από 10 είναι αυτά, που λειτουργούν σύμφωνα με το διευρυμένο ωράριο.
Όσοι ακολουθούν το νέο ωράριο υποστηρίζουν πως η κοινωνία έχει αγκαλιάσει την προσπάθειά τους, ενώ έχουν δημιουργηθεί και νέες θέσεις εργασίας.
Ο αντίλογος προέρχεται από εκείνους που ζητούν την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς κάνοντας λόγο για «κανιβαλισμό» μεταξύ των συναδέλφων, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές απορρύθμισαν τις εφημερίες των φαρμακείων και δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα κυρίως στα μικρά συνοικιακά φαρμακεία.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τόσο η Ν.Δ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να τοποθετηθούν στο θέμα, επισημαίνοντας αμφότεροι, ότι είναι λογικές οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις, όμως θα πρέπει να διευκρινιστεί η δυνατότητα παρέμβασης και το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να γίνουν.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Θεόδωρος Ντούσκας έκανε λόγο για φαρμακεία δύο ταχυτήτων και στην περιοχή των Ιωαννίνων και για ζήτημα που εκτός των άλλων προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται, ότι θα έπρεπε να επιλύσει.
«Η αγορά του φαρμάκου είναι ανελαστική και δεν προκύπτει κάποια σοβαρή αύξηση στο τζίρο των επιχειρήσεων. Πολλοί ήταν αυτοί που δοκίμασαν να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο, όμως δεν είδαν καμία αύξηση του τζίρου τους», ανέφερε, για να προσθέσει πως η πρόταση του Συλλόγου είναι να επανεξεταστεί το ζήτημα του διευρυμένου ωραρίου, όμως στη βάση των δικλείδων ασφαλείας που θα πρέπει να μπουν.
«Εάν δε γίνεται να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς θα θέσουμε κάποιες δικλείδες, όπως είναι η υποχρέωση όσων συναδέλφων εφαρμόζουν το διευρυμένο ωράριο, να απασχολούν τουλάχιστον 4-5 υπαλλήλους ή φαρμακοποιούς και όποιος μπορεί να αντεπεξέλθει ας το κάνει», τόνισε ο κ. Ντούσκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ