Επικαιρότητα

Αγωνία για το μέλλον μετά το 2015

Off

Την αγωνία των στελεχών όλων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, για την επόμενη ημέρα από την 1η Ιανουαρίου του 2016, εξέφρασε ο νέος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Γεώργιος Μαλλίνης. Μέχρι το τέλος του 2015 η λειτουργία των Φορέων και η χρηματοδότησή τους είναι διασφαλισμένη από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Από τα χρήματα αυτά άλλωστε καλύπτεται και η μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Το ζητούμενο όμως είναι με ποιον τρόπο θα συνεχιστεί αφενός η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης από το 2016 και αφετέρου εάν θα εφαρμοστεί ή όχι το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων, που είχε ανακοινώσει πριν από 2 περίπου χρόνια το Υπουργείο Περιβάλλοντος. 
Όπως τόνισε ο κ. Μαλλίνης η ασάφεια και το νομοθετικό κενό για την προοπτική των Φορέων Διαχείρισης θα πρέπει να λυθεί το συντομότερο, γιατί αυτό θα βοηθήσει σε έναν επαρκέστερο σχεδιασμό για τη λειτουργία και την αναπτυξιακή προοπτική των Φορέων. «Δεν είναι μόνο η λειτουργία των Φορέων, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος, που θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν», σημείωσε ο κ. Μαλλίνης.
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου αναφερόμενος στις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος τόνισε πως αυτές επικεντρώνονται στην συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του Φορέα, στην προβολή και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής, ώστε το Εθνικό Πάρκο να γίνει πόλος ανάπτυξης και στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων παρακολούθησης οικοτόπων. Δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τους κατοίκους και ανακοίνωσε πως σύντομα θα λειτουργήσει ένα νέο κέντρο πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης στα όρια του δήμου Κόνιτσας.

Ημερίδα ευαισθητοποίησης
Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών – μαθητών και η μετάδοση σε αυτούς βασικών γνώσεων για την έννοια της βιοποικιλότητας για τους παράγοντες που την απειλούν και για την δημιουργία στάσεων και συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον είναι ο στόχος του φορέα διαχείρισης μέσω της συμμετοχής των μαθητών στις εκδρομές ερμηνείας περιβάλλοντος. Με τίτλο «Δράσεις Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου» ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα σε συνεργασία με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.
Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν στους εκπαιδευτικούς, δράσεις που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Φορέα Γ. Μαλλίνης, αποτελεί προτεραιότητα για τον Φορέα η ενημέρωση των πολιτών και για τις δράσεις αλλά και για την σημασία του ορεινού οικοσυστήματος. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου που επιπλέον στάθηκε στην προοπτική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μέσω της υλοποίησης και αποδοχής του αιτήματος που έχει ήδη υποβληθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε το Ζαγόρι να περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου