Επικαιρότητα

Βόλτα με το ποδήλατο από την Ήπειρο στην Αθήνα

Off

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα περιβαλλοντικών δράσεων και αστικών αναπλάσεων σε όλη τη χώρα που περιλαμβάνει ακόμα και ένα ποδηλατικό άξονα από την Ήπειρο προς την Αθήνα, σχεδίασε το Πράσινο Ταμείο μέσα από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα  55 εκ. ευρώ για όλους τους Δήμους.

Όπως ανακοινώθηκε χτες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το Ταμείο θα εκδώσει πρόσκληση στους Δήμους όλης της χώρας για την υποβολή προτάσεων προς ένταξη, ώριμων έργων αστικών αναπλάσεων. Τέτοιες αναπλάσεις είναι::

– Αναβαθμίσεις,  παρεμβάσεις κοινοχρήστων χώρων με πάρκα –πλατείες – πεζοδρόμους – παιδικές χαρές

– Έργα ποδηλατοδρόμων

– Παρεμβάσεις διευκόλυνσης της πρόσβασης εμποδιζόμενων ατόμων,

– Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων

– Χώροι στάθμευσης

– Ανακαίνιση ή αποκατάσταση όψης κτιρίων ιδιοκτησίας ΟΤΑ

– Απομάκρυνση αμιάντου κλπ.

 Το χρονικό περιθώριο υποβολής αιτημάτων ένταξης είναι από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 8 Μαΐου ενώ σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει το 100% των έργων.

Μία δεύτερη πρόσκληση αφορά το πρόγραμμα «Καινοτόμων Δράσεων με τους Πολίτες», με δικαιούχους ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ, Κοινωφελή Ιδρύματα ή συμπράξεις τους με Ο.Τ.Α., Πανεπιστήμια κλπ. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτού του Προγράμματος είναι 1 εκατ. ευρώ και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων ένταξης είναι η 14η Φεβρουαρίου. Σε αυτό το Πρόγραμμα θα εντάσσονται ολοκληρωμένες προτάσεις ανάπτυξης δράσεων για την:

– Κλιματική αλλαγή

-Απόσυρση πλαστικών μιας χρήσης

– Κυκλική οικονομία

– Ηλεκτροκίνηση

 – Προστασία φυσικού περιβάλλοντος

– Προστασία και διατήρηση βιοποικιλότητας κλπ.

 

Διαδρομή από την Ήπειρο

Το Πράσινο Ταμείο αποφάσισε και τη δέσμευση κονδυλίων για ποδηλατικούς άξονες που έχουν συζητηθεί παλιότερα για την Ατική ενώ συζητήθηκαν και κατατεθειμένες προτάσεις για την ανάπτυξη νέων δικτύων ποδηλατοδρόμων στη χώρα, που αποτελούν μια από τις βασικές προτεραιότητες της περιβαλλοντικής πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, αποφασίσθηκε η εξασφάλιση  χρηματοδοτικού εργαλείου μελετών για δύο Διαδρομές στην Ελλάδα που θα διέρχονται από 7 Περιφέρειες της χώρας:

 – Διαδρομή 1η: θα διέρχεται από την περιφέρεια Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου (βόρεια) και θα καταλήγει στην Αθήνα.

 – Διαδρομή 2η: θα εισέρχεται από την Κεντρική Μακεδονία και θα διέρχεται από Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα με κατάληξη πάλι την Αθήνα.

 Η απόφαση για τις δύο διαδρομές, συνδέεται με το ολοκληρωμένο ποδηλατικό δίκτυο που διατρέχει την Ευρώπη, το  Eurovelo. Περιλαμβάνει 15 διαδρομές φιλικές στο ποδήλατο, συνολικού μήκους 70.000 χλμ. Από αυτό έχουν ήδη κατασκευαστεί περί τα από 45.000 χλμ.

 Τέλος, από το Πράσινο Ταμείο αποφασίσθηκε η χρηματοδότηση της  μελέτης ανάδειξης της Κλασσικής Μαραθώνιας Διαδρομής. Στόχος του τελικού έργου θα είναι η εξασφάλιση της άρτιας διεξαγωγής του Μαραθωνίου και παράλληλα της ομαλής, οδικής λειτουργίας του άξονα. Γνώμονας, η ανάδειξη του ισχυρού συμβολισμού της διαδρομής του Κλασσικού Μαραθωνίου και η παροχή ιστορικής και πολιτιστικής ενημέρωσης στους επισκέπτες του χώρου κατά μήκος της. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ