Επικαιρότητα

Με σοβαρότητα και ψυχραιμία για το προσφυγικό

Off

Μακριά από άναρθρες κραυγές και προσεγγίσεις που δεν υπηρετούν ούτε τη λογική, αλλά ούτε και ανταποκρίνονται στις συνθήκες και την πραγματικότητα, η συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό – διεξήχθη με όρους αξιοπρέπειας και σοβαρότητας.

Μία συζήτηση που δεν έβγαλε ειδήσεις, από τη στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες παρακολουθούν τις εξελίξεις και καλούνται στην πορεία να διαχειριστούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης, που έδωσε όμως από την άλλη την ευκαιρία κωδικοποίησης των προσεγγίσεων του συνόλου των παρατάξεων.

Διαφοροποιήσεις προφανώς και υπήρξαν, με αναφορά στις ιδεολογικές προσεγγίσεις κάθε παράταξης, ωστόσο κοινή ήταν η συνισταμένη πως απαιτούνται συντονισμένα βήματα και ενέργειες για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, για την αποφυγή προβλημάτων στον κοινωνικό ιστό, για τη μεγαλύτερη δυνατή και αποτελεσματική φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και μία διαφορετική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συζήτηση προκλήθηκε μετά από σχετικές προτάσεις των παρατάξεων Ορίζοντες Ηπείρου και Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά και του ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου Σ. Βλέτσα.

Ο Σπ. Ριζόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αλλά και στην περιφερειακή αρχή με την επισήμανση ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση στην Ήπειρο, πρόσθεσε ότι η παράταξη δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν από τους δύο φορείς να διαχειριστεί το θέμα και κατέθεσε προτάσεις.

Μεταξύ αυτών η σύνταξη προγραμματισμού για τη μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας ανά Περιφέρεια, η αναθεώρηση του προϋπολογισμού με κονδύλια για το προσφυγικό, η αξιοποίηση της εθνοφυλακής για τη φύλαξη των δομών φιλοξενίας και η ανάληψη της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από μεγάλες επιχειρήσεις της Ηπείρου.

Δεδομένη είναι η αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, με τον Γ. Πρέντζα να τονίζει πως πολιτικές καταστολής θα πρέπει να βρουν το σύνολο της κοινωνίας απέναντι.

Το ξεκαθάρισμα του ρόλου και των αρμοδιοτήτων, τη συνεργασία των φορέων της αυτοδιοίκησης και τη συγκρότηση επιτροπής σε τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης πρότεινε ο Σ. Βλέτσας.

Για την παράταξη του Γ. Ζάψα ο Άρης Σπέγγος τάχθηκε εναντίον κατασταλτικών πολιτικών ή διαδικασιών που αποκλείουν τους πρόσφυγες από την υγειονομική περίθαλψη και τη μόρφωση, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Για την παράταξη «Ήπειρος Όλον» ο Παύλος Φραγκούλης πρότεινε την φύλαξη των συνόρων από τη Frontex, την αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τις επαναπροωθήσεις, την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου και την αναλογική κατανομή εντός και εκτός Ελλάδας.

Ν. Ζήκος και Κ. Νουτσόπουλος τήρησαν παρόμοια στάση, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ την εκτίμηση ότι κλειστά κέντρα και καταυλισμοί που λειτουργούν με όρους σύγχρονων φυλακών, θα αποτελέσουν ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να εκραγούν, εξέφρασε ο Κ. Αναγνώστου.

 

Έντονοι

προβληματισμοί

Η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη που υποστήριξε αρχικά ότι μέχρι σήμερα τα μέτρα και οι πολιτικές δεν έχουν αποδώσει και απαιτείται ένα νέο πλαίσιο για την καλύτερη οργάνωση και της φιλοξενίας, αλλά και των επαναπροωθήσεων.

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, οι περιφέρειες όπως είπε δεν εμπλέκονται στις διαδικασίες, αλλά ζητούν την ίση κατανομή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, την έγκαιρη ενημέρωσή τους όπως και να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ.

Επανέλαβε ότι η δέσμευση του Λ. Οικονόμου πως στην Ήπειρο δεν πρόκειται να μεταφερθούν άλλοι πρόσφυγες, δεν ισχύει αφού έχουν αλλάξει οι συνθήκες, έκανε γνωστό ότι η Ύπατη Αρμοστεία αναζητά χώρους στην Ήπειρο και πως η Περιφέρεια εξέφρασε την αντίθεσή της για την πιθανή αξιοποίηση ενός εργοστασίου εντός της ΒΙΠΕ αλλά και του στρατοπέδου στην πόλη της Άρτας.

«Η δέσμευσή μας είναι να συμβάλλουμε ώστε η φιλοξενία να γίνει με τους λιγότερο δυνατούς κοινωνικούς κραδασμούς. Δε γίνεται όμως όσοι προβληματίζονται να χαρακτηρίζονται ρατσιστές. Δε γίνεται να συμφωνήσουμε με όσους θέλουν να βλέπουν από μακριά την κατάσταση, αλλά δε συμφωνούμε και με εκείνους που προτείνουν ανοιχτά σύνορα. Άμεσα θα πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι μετανάστες, να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τους ανήλικους και να τεθεί αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ», σημείωσε μεταξύ άλλων.

 

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ