Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 05:45
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοεμβρίου 2019
Πολιτισμός

Για την κρυφή όψη του σύμπαντος

Off

Γράφει η Δρ Αμαλία Δημοσθένους Κόκκινου

Το σύμπαν ονειρώδες, που ξεδιπλώνει μυστήρια και απέραντη ομορφιά. Μας περιβάλλει σε μια αιωνιότητα που φανερώνει την σοφία του Παντοδύναμου Θεού γύρω μας.

«Η κρυμμένη όψη του σύμπαντος, μια άλλη ιστορία της κοσμολογίας», το βιβλίο του Θωμά Λεπελτιέ (Thomas Lepeltier) δίνει με σαφήνεια πολλές όψεις του σύμπαντος και απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Μέσα από την ιστορία της κοσμολογίας θέτει αμφιβολίες για τις διάφορες θεωρίες που επικρατούν, από το big-bang μέχρι σήμερα. 

Ο συγγραφέας Θ. Λεπελτιέ, ιστορικός και φιλόσοφος των επιστημών είναι και συγγραφέας βιβλίων για τα διάφορα συμπαντολογικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων το «Παράλληλα σύμπαντα», (εκδ. Senil, 2010). 

Πολλές θεωρίες παρουσιάζονται σε μία πορεία απ’ τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. (Lemaitre, Hawking, Hubble, Mc Millan, Millikan, Hogle,  Einstein, Alpher, Herman και άλλοι).

Παρουσιάζει μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξει κάτι άλλο κι όχι το big bang στις αρχές του σύμπαντος. Περνά από την νουκλεοσύνθεση στους «άγνωστους» μηχανισμούς σε πρωτόνια και ηλεκτρόνια. Στην μαγεία των συστατικών του σύμπαντος, στην μεγάλη ποσότητα της μαύρης ύλης, η επέκταση ενός σύμπαντος που φανερώνει συνεχώς μυστικά στους επιστήμονες και τα υπέροχα τηλεσκόπια που κατασκευάζουν. Το πώς και το γιατί σε νόμους συμπαντικούς αναλύεται στις σελίδες αυτού του επιστημονικού βιβλίου που φέρνει την επιστήμη σε προσιτό επίπεδο για τους θαυμαστές του σύμπαντος, αλλά και όντως πολύ χρήσιμο και για τους ειδικούς. Οι σελίδες του χαρίζουν ενατένιση και ενδοσκόπηση όχι μόνο στον ουρανό, αλλά και στο δικό μας σύμπαν που κλείνουμε μέσα μας.

Είναι γλαφυρό, έξυπνα γραμμένο, με την άνεση του μεγάλου επιστήμονα αλλά και συγγραφέα. Χαρίζει συγκίνηση μέσα από μονοπάτια γιομάτα αστέρια, πλανήτες, ήλιους και γαλαξίες. Είναι μαγευτικό και το συνιστούμε για τους φίλους του βιβλίου και της επιστήμης. Συγχαρητήρια στον συγγραφέα και στις εκδόσεις Seuil για το σπουδαίο αυτό έργο.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου