Επικαιρότητα

Ελεύθερος στον ουρανό των Ιωαννίνων

Off

Με την απελευθέρωση στους πρόποδες του Μιτσικελίου λίγο πάνω από την Αμφιθέα ενός αρσενικού μπούφου, που αποθεραπεύτηκε και επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον, ολοκληρώθηκε το σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών και περίθαλψης άγριων ζώων που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης ΑΝΙΜΑ, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, το Δασαρχείο Ιωαννίνων και την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία.

Ήταν αναμφίβολα το ιδανικό τέλος του ενδιαφέροντος σεμιναρίου, με τους δεκάδες συμμετέχοντες να έχουν μία σπάνια ευκαιρία να δουν από απόσταση αναπνοής ένα νυχτόβιο αρπακτικό, που μόνο κάποιος εξαιρετικά τυχερός μπορεί να δει στη ζωή του.

Νωρίτερα, στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών με κύρια ομιλήτρια την Μαρία Γανωτή από την ΑΝΙΜΑ που και σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο έδειξε βασικούς κανόνες για τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένα πτηνά.

Η περιοχή των Ιωαννίνων γενικότερα είναι από εκείνες που στέλνει στην ΑΝΙΜΑ πολλά τραυματισμένα πτηνά, κυρίως από ατυχήματα σε καλώδια ρεύματος, αλλά και πολλούς νεοσσούς την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.

Όπως ανέφερε η κα Γανωτή υπάρχουν και περιστατικά πτηνών που έχουν πυροβοληθεί, όμως γενικότερα, το ποσοστό των τραυματισμένων από όπλο κυμαίνεται μεταξύ 5% και 8% σε ετήσια βάση.  Ακόμη ευχαρίστησε τις δασικές υπηρεσίες και την θηροφυλακή, όπως όμως και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων που όποτε έχει χρειαστεί, ανέλαβε την δωρεάν μεταφορά των τραυματισμένων πτηνών στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Καταλήγοντας και μιλώντας ειδικότερα για την περιοχή της Παμβώτιδας χαρακτήρισε σημαντικό το ζήτημα με τους θανάτους των αργυροπελεκάνων, που παρατηρείται πάντως και σε άλλες λίμνες της χώρας, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί οι αιτίες.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου