Επικαιρότητα

Υπάρχουν λύσεις για τη συμβίωση με άγρια ζώα

Off

Από την δοκιμαστική διαδικασία του δανεισμού σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους ηλεκτροφόρων περιφράξεων, ο Φορέας Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου περνά στο επόμενο στάδιο της οριστικής παραχώρησης.

Μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2012, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο που περιελάμβανε την προμήθεια συνολικά εννέα ηλεκτροφόρων περιφράξεων που ανά περιόδους διατίθεντο σε παραγωγούς των Ιωαννίνων και των Γρεβενών, αποδείχθηκε επιτυχημένη και χρήσιμη.

Έτσι με την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά και την προμήθεια και άλλων περιφράξεων από το πρόγραμμα Life, ο Φορέας θα προχωρήσει στην οριστική παραχώρηση πέντε συστημάτων σε παραγωγούς των Ιωαννίνων και τεσσάρων σε παραγωγούς των Γρεβενών.

Όπως ανέφερε ο συντονιστής του Φορέα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Μιχ. Βάκκας και οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει λύση στην αποτροπή της προσέγγισης και καταστροφής των καλλιεργειών από την άγρια πανίδα και γι’ αυτό το πρόγραμμα κρίνεται επιτυχημένο.

 

Αγορά σκυλιών που 

καταδιώκουν αρκούδες

Μία δεύτερη παρέμβαση που σχεδιάζει ο Φορέας Βόρειας Πίνδου σε συνεργασία και με την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ αναφέρεται σε τρόπους αποτροπής και απομάκρυνσης των αρκούδων από οικισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε η πρόταση και ο Φορέας θα αποκτήσει σε πρώτη φάση δύο σκυλιά ράτσας Καρελίας, τα οποία θα εκπαιδευτούν και θα ανήκουν σε χειριστές – εκπαιδευτές, εργαζόμενους του Φορέα και θα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση οποιουδήποτε, για να ενεργήσουν προς την απομάκρυνση αρκούδων από οικισμούς.

Μάλιστα, δύο εργαζόμενοι του Φορέα έχουν ήδη παρακολουθήσει σεμινάρια εκπαίδευσης στο Εθνικό Πάρκο του Τρεντίνο στην Ιταλία όπου λειτουργούν αντίστοιχα τρεις τέτοιες ομάδες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου