Επικαιρότητα

Ψάχνουν διέξοδο για τα έργα στους δήμους

Off

Ως «κεραυνός εν αιθρία» για τους φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, έπεσε η ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ότι το υπουργείο βάζει οριστικό τέλος στο πρόγραμμα Φιλόδημος, στο οποίο είναι ενταγμένα δεκάδες έργα σε όλη τη χώρα.

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών αιτιολογήθηκε από τον υπουργό ως απόλυτη αναγκαιότητα, καθώς το πρόγραμμα των 2 δισ. συνολικά που είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε απορροφήσει μόλις 134 εκ. και οι συνολικές εντάξεις ήταν 1,2 δισ.

Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι στο εξής οι δήμοι θα έχουν τρεις δυνατότητες να υλοποιήσουν τα έργα που έχουν εντάξει ή προγραμμάτιζαν να το κάνουν στο Φιλόδημο:

Να τα εντάξουν στα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, ή στα τομεακά προγράμματα των υπουργείων ή ως τρίτη επιλογή να περιμένουν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση που θα εξαγγείλει άμεσα η κυβέρνηση.

 

Ο Αλ. Καχριμάνης

Ειδικά όμως για την περίπτωση «μεταφοράς» των έργων αυτών στα ΠΕΠ των Περιφερειών εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή αντίθετη άποψη και σοβαρές επιφυλάξεις, όπως αυτές που εξέφρασε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αλ. Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως οι προδιαγραφές που απαιτεί το ΕΣΠΑ για τα έργα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτές του Φιλόδημου, επομένως προκύπτει σοβαρό ζήτημα για το αν μπορούν κάποια από τα έργα αυτά να μεταφερθούν.

«Η διαχειριστική αρχή μας έστειλε έναν κατάλογο έργων από το Φιλόδημο και από το ΠΔΕ ώστε να δούμε εάν υπάρχουν κάποια που μπορούν να ενταχθούν στο ΠΕΠ ή στα τομεακά των υπουργείων. Το θέμα είναι ότι αυτά που ίσως μπορούν να μεταφερθούν στο ΠΕΠ και να υλοποιηθούν είναι μόνο κάποια έργα ύδρευσης με προδιαγραφές.

Διαφορετικά, ως μόνη λύση βλέπουμε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με δανειοδότηση 25 ετών και τόκο 1%», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

Το ενδεχόμενο πάντως της αξιοποίησης του Ταμείου Παρακαταθηκών αναφέρθηκε και από τον υπουργό, που τόνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το υπουργείο εκτιμά ότι θα μπορέσει να πείσει το Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ότι υπάρχει η δυνατότητα ωρίμανσης των έργων με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν που υπήρξε μέχρι σήμερα.-

 

Αρχές Ιανουαρίου το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα Στις αρχές Ιανουαρίου το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πραγματικά χρήματα για πραγματικά έργα που θα εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Αναφερόμενος στην τύχη των ήδη εγκεκριμένων έργων του προγράμματος «Φιλόδημος», είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες, ώστε αυτά να μεταφερθούν στα ΠΕΠ και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου