Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 11:52
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Δεκεμβρίου 2019
Επικαιρότητα

Διαφωνία για τις αλλαγές στη χρηματοδότηση

Off

Με θετική διάθεση απέναντι στις περισσότερες προτάσεις και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, αλλά με μία βασική ένσταση αναφορικά με την προοπτική αλλαγής των κριτηρίων χρηματοδότησης των ΑΕΙ, επέστρεψαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας κινήθηκαν προς δυο κατευθύνσεις, αφενός σε θεσμικό και αφετέρου σε οικονομικό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα των ιδρυμάτων.

Εκεί όμως διατυπώθηκαν και στο πλαίσιο της Συνόδου αλλά και στη συνέντευξη τύπου των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συγκεκριμένες ενστάσεις. Μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στην κατανομή του 20% της ετήσιας χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, με τη λογική της ανταγωνιστικότητας, μέσα από την αξιολόγηση κάθε ιδρύματος. Όπως ανέφερε ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης ο αλγόριθμος από τον οποίο προκύπτει η χρηματοδότηση ισχύει από το 2011, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει επιμέρους κριτήρια όπως είναι το υψηλό κόστος λειτουργίας των εργαστηριακών τμημάτων, σε σχέση με τμήματα θεωρητικών σπουδών.

«Εκφράσαμε τη διαφωνία και τη σοβαρή επιφύλαξή μας για την πρόθεση αυτή, επιμένοντας ότι θα πρέπει πρώτα να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του ιδρύματος και αν υπάρχει επιπλέον ποσό να δούμε διαφορετικά κριτήρια. Δε μας ανησυχεί η αλλαγή των κριτηρίων, αλλά από το 2011 έχουν διαφοροποιηθεί οι αριθμοί και των φοιτητών και των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρύτανης Σπ. Γεωργάτος που επισήμανε ότι έαν η πρόταση αυτή του υπουργείου Προχωρήσει, το επόμενο ίσως βήμα θα είναι ο υπολογισμός ενός ετήσιου κονδυλίου για κάθε φοιτητή. 

«Αυτό μας ανησυχεί γιατί θα φτάσουμε στο λεγόμενο κουπόνι του φοιτητή που θα οδηγήσει σε μία συνολική μείωση των δαπανών για την παιδεία και θα αφήσει ανοιχτό το θέμα της επιβολής διδάκτρων στα Πανεπιστήμια», σημείωσε ο κ. Γεωργάτος.

 

Ένσταση για τη νέα ΑΔΙΠ

Στο πλαίσιο της Συνόδου των Πρυτάνεων δόθηκε η διαβεβαίωση ότι τα νέα ερευνητικά κέντρα θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά όπως και τα έξι ινστιτούτα που περιλαμβάνονται σε αυτά.

Ενστάσεις ωστόσο προκαλεί ο νέος ρόλος της Ανεξάρτητης Αρχής Αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, στην οποία παρέχονται επιπλέον αρμοδιότητες ακόμη και για θέματα στρατηγικής ανάπτυξης των Πανεπιστημίων.

«Θεωρούμε ότι τα θέματα αυτά είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της κάθε Συγκλήτου και κάθε διαφορετική απόφαση θα οδηγήσει σε περιορισμό του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

 

Έκτακτη χρηματοδότηση – πιστοποίηση

Το υπουργείο επίσης δεσμεύθηκε για έκτακτη επιχορήγηση των ΑΕΙ με 7 εκ. ευρώ εντός τους έτους όπως και ότι η ετήσια χρηματοδότηση θα καταβάλλεται συνολικά στην αρχή κάθε έτους.

Επίσης, τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν με θετική διάθεση το σχέδιο για την μείωση της γραφειοκρατίας στη διαχείριση των Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Όπως ανέφερε ακόμη ο αντιπρύτανης Στ. Νικολόπουλος εξασφαλίστηκε η ισχύς της πιστοποίησης των τμημάτων όπου έχει ολοκληρωθεί. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ήδη ολοκληρώσει την πιστοποίηση των τμημάτων Μηχανικών Η/Υ – Πληροφορικής και Ιατρικής και ακολουθούν άλλα πέντε τμήματα.

 

Κάλυψη θέσεων 

με την κινητικότητα

Μία σημαντική επίσης εξέλιξη αποτέλεσε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας για την κάλυψη των κενών θέσεων μελών ΔΕΠ αλλά και διοικητικού προσωπικού.

Για τις μεν πρώτες κενές θέσεις που θα δημιουργούνται στο εξής θα συνεχίσει να ισχύει το μοντέλο μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση ενώ για το προσωπικό, όπως τόνισε ο αντιπρύτανης Μ. Πασχόπουλος ένα ποσοστό των κενών θέσεων που δημιουργήθηκαν λόγω της διαθεσιμότητας θα καλυφθεί μέσω της κινητικότητας.

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου