Επικαιρότητα

Στόχος η αύξηση της ανακύκλωσης στην πόλης

Off

Εννέα θα είναι τελικά τα ολοκληρωμένα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που σαν «σπιτάκια» ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα στον Δήμο Ιωαννιτών στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και στο οποίο θα συμμετέχουν πέντε δήμοι της χώρας αρχικά.

Τα ολοκληρωμένα κέντρα θα έχουν τέσσερα «ρεύματα» ανακύκλωσης για γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί ενώ τα σημεία που θα τοποθετηθούν θα επιλεγούν μετά από συνεργασία στελεχών της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» με τις υπηρεσίες του Δήμου. Η γενική κατεύθυνση είναι να βρίσκονται κοντά σε χώρους συνάθροισης κοινού, όπως είναι οι σχολικές μονάδες, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα εμπορικά κέντρα.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανακύκλωση να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, με οφέλη τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. 

Η εξέλιξη και η ανάπτυξη του προγράμματος θα παρακολουθείται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών Βαγγέλης Πήχας, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η αύξηση της ανακύκλωσης αποτελεί πρόκληση για τον Δήμο και τους πολίτες.  

«Στην πόλη μας το ποσοστό ανακύκλωσης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα καθώς αγγίζει το 10% όταν ο μέσος όρος στη χώρα ανέρχεται στο 18%. Αυτό δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δρόμο που μπορούμε να τον διανύσουμε μόνο με την συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή των συνδημοτών μας. Από την πλευρά μας θα αναπτύξουμε όλες τις συνεργασίες που απαιτούνται ώστε να μας επιτραπεί να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης. Εκτιμούμε ότι την προσπάθεια αυτή θα την αγκαλιάσουν και θα την στηρίξουν όλοι. Με την αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης θα μειωθεί ο όγκος απορριμμάτων και κατ’ επέκταση το κόστος διαχείρισής τους για τον δήμο που μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε μείωση των ανταποδοτικών τελών» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Πήχας.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου