Επικαιρότητα

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα έργα των δήμων

Off

Η αρχική ανησυχία για το εάν θα υπάρξει προοπτική υλοποίησης μέσω της χρηματοδότησης των έργων από κάποια άλλη πηγή έδωσε την θέση της σε μία συγκρατημένη αισιοδοξία. 

Τουλάχιστον αυτό προέκυψε μετά την γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, στην οποία ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε από την πρώτη κιόλας ημέρα την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος» και την αντικατάστασή του σε εύλογο χρονικό διάστημα από ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση. Μέχρι τότε όμως και για να μην μείνουν «στον αέρα» έργα τα οποία έχουν ενταχθεί ή έχουν συμβασιοποιηθεί θα πρέπει να βρεθεί μία μέση λύση με το υπουργείο να προτείνει εναλλακτικά την χρηματοδότησή τους από τα περιφερειακά ΠΕΠ ή τα τομεακά των υπουργείων, ακόμη και από το Π.Δ.Ε.

Η αναφορά ωστόσο για την ενδεχόμενη αξιοποίηση των ΠΕΠ συνάντησε αντιδράσεις από τις Περιφέρειες και τις διαχειριστικές αρχές των προγραμμάτων με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του Αλ. Καχριμάνη την περασμένη Παρασκευή, ότι τα έργα του «Φιλόδημου» δεν έχουν τις προδιαγραφές για να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Διαφορετική ωστόσο είναι η εκτίμηση των περισσότερων δημάρχων μετά τη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, καθώς υποστηρίζουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των μελετών στο «Φιλόδημο» είναι επιπέδου ΕΣΠΑ.

Μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος που χαρακτήρισε το πρόγραμμα Φιλόδημος το πλέον αξιόλογο για την αυτοδιοίκηση μετά το πρόγραμμα Θησέας.

«Μπορεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να μην διαθέτει τόσα χρήματα για το σύνολο των έργων που έχουν οι δήμοι με τον προϋπολογισμό να φτάνει τα 2 δις, αλλά χρήματα υπάρχουν και αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Οι μελέτες του «Φιλόδημου» είναι επιπέδου ΕΣΠΑ έχοντας πλήρεις τεχνικές περιγραφές και αδειοδοτήσεις.

Θεωρούμε ότι το μόνο που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση», σημείωσε ο κ. Πλιάκος για να καταλήξει λέγοντας ότι ενδέχεται να χρειαστεί μία κατηγοριοποίηση των έργων και τροποποιήσεις για την επιλεξιμότητά τους.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου