Επικαιρότητα

Συνάντηση γενεών σε γιορτινό φόντο

Off

Επίκεντρο της βραδιάς των εκλογών έγινε το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιωάννινα, όπου από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η εκτίμηση του αποτελέσματος με βάση τα exit polls, εκδηλώθηκαν πανηγυρισμοί και η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική μέχρι τα ξημερώματα.
Υποψήφιοι βουλευτές, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικά στελέχη της τοπικής Αριστεράς, μαζί με εκατοντάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο εκλογικό κέντρο του κόμματος, όπου χειροκρότησαν θερμά τον Αλ. Τσίπρα, παρακολουθώντας από τηλεοράσεως την ομιλία του στις 11 το βράδυ.
Ο Χρ. Μαντάς που επανεξελέγη βουλευτής και μάλιστα στην πρώτη θέση, έκανε λόγο για μία ιστορική νίκη του κόμματος και της Αριστεράς, καθώς επίσης και για την έναρξη μίας πορείας βαθιών τομών και αλλαγών.
Στην κάμερα του ITV και σε ζωντανή σύνδεση με το στούντιο μίλησαν στον Φιλ. Καραμήτσο και οι άλλοι τρεις νεοεκλεγέντες βουλευτές Γ. Στέφος, Μερ. Τζούφη και Γ. Καραγιάννης, με τον πρώτο να τονίζει, ότι τα μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν απήχηση στον ελληνικό λαό. Σύνεση και σωφροσύνη θα είναι τα χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε η κα Τζούφη, ενώ ο κ. Καραγιάννης είπε, ότι η νίκη αυτή είναι αφιερωμένη και σε ανθρώπους που πάλεψαν για χρόνια για την Αριστερά στην Ελλάδα κάποιοι εκ των οποίων δε βρίσκονται πλέον στη ζωή, όπως είναι ο Ηπειρώτης πολιτικός Γ. Μπανιάς.
Ο συντονιστής της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Βενέτης τόνισε πως με το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράστηκε η αναγκαιότητα μεταστροφής της ελληνικής κοινωνίας. «Δεν άξιζε τέτοια τύχη στην Ελλάδα με τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Παπανδρέου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατήφεια και 
προβληματισμός στη Ν.Δ
Στο μεγάλο αντίπαλο στρατόπεδο αυτό της Ν.Δ τα μηνύματα είχαν φτάσει πολύ πριν τα exit polls, όμως ελάχιστοι περίμεναν η διαφορά να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της Ν.Δ βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα πολλά στελέχη του κόμματος, παρακολουθώντας τις δυσμενείς εκλογικές εξελίξεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, ενώ δεν έλειπαν και οι δόσεις έντονης αυτοκριτικής.
Η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα στη δήλωσή της έκανε λόγο για τιμωρητική ψήφο του ελληνικού λαού, που ψήφισε με θυμό. 
«Οι αιτίες της ήττας θα αναζητηθούν και θα αναλυθούν. Πιστεύαμε, ότι θα ήταν μικρότερη η διαφορά. Είναι νωρίς για να συζητήσουμε εάν υπάρχει θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ ο Αντ. Σαμαράς ανέλαβε το βάρος της οικονομικής κρίσης και κράτησε την Ελλάδα όρθια στα δύσκολα. Κυβέρνηση σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και τελικά αυτό πληρώνει», ανέφερε η κα Κεφάλα.
Την εκτίμηση, ότι η Ν.Δ συγκράτησε τα ποσοστά του 2012, μετά από μία κυβερνητική περίοδο με δύσκολες αποφάσεις και επώδυνα μέτρα, εξέφρασε ο Στ. Καλογιάννης, που δεν επανεκλέγεται βουλευτής.
«Η Ν.Δ κράτησε όρθια τη χώρα, αλλά το μήνυμα αυτό δεν πέρασε στους συμπολίτες μας, σε αντίθεση με τις απίστευτες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Λάθη προφανώς έγιναν, αλλά δεν είναι η ώρα να τα αναλύσουμε», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης.

«Ποτέ ξανά υποψήφιος» 
ο Φ. Σιάκας
Η δήλωση της βραδιάς ήρθε από τον υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ Φιλ. Σιάκα που αργά το βράδυ από το στούντιο του ITV είπε πως δεν προτίθεται να ακολουθήσει άλλο την πολιτική του Αντ. Σαμαρά και αποχωρεί από τη διεκδίκηση οποιανδήποτε αξιωμάτων με το κόμμα της Ν.Δ, ενώ άφησε ξεκάθαρες αιχμές για το ρόλο των δύο πρώην βουλευτών Κ. Τασούλα και Στ. Καλογιάννη.
«Εγώ δεν άκουσα καμία αυτοκριτική από τον Σαμαρά, παρά μόνο διαπιστώσεις. Ελπίζω να πει τι έγινε και εάν δεν το κάνει, ελπίζω να βρεθούν άλλα στελέχη που θα το πουν. 
Η ανανέωση έχει σημασία, όμως στα Ιωάννινα, ίσως είναι η μόνη περιφέρεια που δεν υπάρχει καμία ανανέωση. Υπάρχουν κάστρα που είναι απόρθητα. Ήθελα με τη συμμετοχή μου μία νέα πνοή στο «πολιτεύεσθαι» του τόπου. Δεν είμαι της αντίληψης όμως, ότι τα πολιτικά γραφεία είναι γραφεία ευρέσεως εργασίας. Ερχόταν κόσμος στο γραφείο και μου έλεγαν να τους δώσω 30 ή 50 ευρώ για να με ψηφίσουν», τόνισε.
Προβληματισμένοι με το εκλογικό αποτέλεσμα, αναγνωρίζοντας όμως τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν στα δικές τους δηλώσεις οι υποψήφιοι βουλευτές Γ. Καραμπίνας και Αναστασία Μπινέρη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου