Επικαιρότητα

Ειρηνικά έληξε κατάληψη σε δημοτικό κτίριο

Off

Σε κατάσταση γενικευμένης εγρήγορσης και επιφυλακής έχει τεθεί η ΕΛ.ΑΣ ενόψει των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για την επέτειο μνήμης από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αύριο 6 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα. Η επέτειος αυτή μάλιστα συμπίπτει αφενός με την αλλαγή του δόγματος αντιμετώπισης των καταλήψεων κτηρίων και δημόσιων χώρων από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και αφετέρου με το τελεσίγραφο Χρυσοχοϊδη που λήγει σήμερα για την εκκένωση όλων των καταλήψεων σε όλη τη χώρα. 

Στο πλαίσιο αυτό, ενέργειες ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπως η χθεσινή στο κέντρο της πόλης, με την ολιγόωρη συμβολική κατάληψη του κτηρίου που στέγαζε μέχρι πρότινος τη Διεύθυνση Πολεοδομίας, θεωρούνται αναμενόμενες, σε μεγάλο βαθμό. 

Το συγκεκριμένο οίκημα είναι άδειο από την ημέρα που μετακόμισε στον Κατσικά, η Διεύθυνση Πολεοδομίας και η προσέγγισή του όπως και η κατάληψη από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ήταν αρκετά εύκολη υπόθεση. 

Οι καταληψίες ανέβηκαν στην ταράτσα του κτηρίου, ανήρτησαν πανό, με συνθήματα που ερμηνεύονται ως απάντηση στο τελεσίγραφο του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ενώ μία ομάδα 50 περίπου υποστηρικτών  τους βρέθηκε στον πεζόδρομο δίπλα στο δημαρχιακό μέγαρο, φωνάζοντας επίσης συνθήματα.

 Η Αστυνομία έφτασε στο χώρο, χωρίς να έχει υποβληθεί κάποια μήνυση από τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, που είναι το Κληροδότημα Ελ. Ζωγράφου το οποίο διαχειρίζεται ο δήμος Ιωαννιτών. Στον πεζόδρομο αναπτύχθηκε μία διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ στη γύρω περιοχή είχαν επίσης αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις.

Ακολούθησε η αποσφράγιση της εισόδου που είχαν κλειδώσει οι καταληψίες, οι οποίοι με τη σειρά τους κατέβηκαν χωρίς εντάσεις από την ταράτσα του κτηρίου και επιβιβάστηκαν άμεσα σε κλούβα της Αστυνομίας, η οποία τούς προσήγαγε στο Αστυνομικό Μέγαρο, για να  αφεθούν ελεύθεροι αργά το μεσημέρι, χωρίς να ασκηθεί σε βάρος τους καμία δίωξη.

Στο κτήριο που έγινε η κατάληψη έφτασε λίγο αργότερα ο γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Ζωγράφος και λίγη ώρα μετά συνεργείο από το εργοτάξιο, που προχώρησε στο εκ νέου κλείδωμα του κτηρίου. 

 

Δήλωση του δημάρχου 

Σε δήλωσή του αργά το μεσημέρι, λίγο πριν οι προσαχθέντες αφεθούν ελεύθεροι, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ παραδέχθηκε, ότι ο δήμος ειδοποίηση την Αστυνομία για την κατάληψη στο γειτονικό κτήριο του δημαρχείου, ζητώντας την εκκένωσή του, χωρίς ωστόσο να ζητήσει την ποινική δίωξη κανενός.

Ενόψει ωστόσο των εκδηλώσεων για την επέτειο μνήμης της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, ο κ. Ελισάφ, τόνισε, ότι κάθε ακτιβιστική ενέργεια προβληματίζει τη δημοτική αρχή, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή.

«Εννοείται, ότι κάθε τέτοια ενέργεια μας προβληματίζει, αρχές; Δεκεμβρίου είμαστε άλλωστε. Πρόκειται θεωρώ, για ανέξοδες ενέργειες, χωρίς κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα, αλά επαγρυπνούμε για να μείνουν ελεύθεροι οι χώροι και τα κτήρια του δήμου, οι επιχειρήσεις και τα Κληροδοτήματα», κατέληξε.  

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου