Επικαιρότητα

Άλλαξε ο πολιτικός χάρτης της Ηπείρου

Off

Μία τελείως διαφορετική εικόνα έχει από το βράδυ της Κυριακής ο πολιτικός χάρτης στην Ήπειρο, όπου οι 12 εκλεγμένοι βουλευτές, προέρχονται μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. 
Για πρώτη φορά μετά την ίδρυσή του και την ανάληψη της εξουσίας το 1981, το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει κανένα βουλευτή στο νομό Ιωαννίνων και την υπόλοιπή Ήπειρο.
Ιστορικής σημασίας αναμφισβήτητα και η εκλογή τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων, καθώς είναι μόλις η τέταρτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που το πρώτο κόμμα κερδίζει τις 4 από τις 5 έδρες.
Η πρώτη φορά που ένα κόμμα κέρδισε τις 4 από τις 5 έδρες στα Ιωάννινα ήταν το 1974 με τη Ν.Δ να εκλέγει τους Ευάγγελο Αβέρωφ, Βασίλη Δερδεμέζη, Ελευθέριο Καλογιάννη και Χρήστο Ιωάννου, ενώ η 5η έδρα πήγε στην ΕΔΗΚ με τον αείμνηστο Γεώργιο Μυλωνά.
Το 1985 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τέσσερις έδρες εκλέγοντας τους Κάρολο Παπούλια, Ελευθέριο Γκλίναβο, Γιώργο Μωραΐτη και Θεμιστοκλή Λούλη.
Η τρίτη και τελευταία φορά πριν την προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση που ένα κόμμα εξέλεξε τέσσερις βουλευτές ήταν τον Ιούνιο του 1993 όπου το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε τους Γιώργο Μωραΐτη, Κάρολο Παπούλια, Ευάγγελο Αργύρη και Ευάγγελο Μαλέσιο, για να φτάσουμε στο 2015, 
22 ολόκληρα χρόνια μετά, για να εκλεγούν τέσσερις βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά και συγκεκριμένα οι Χρ. Μαντάς, Γιαν. Στέφος, Μερόπη Τζούφη και Γιαν. Καραγιάννης. 
Την ίδια στιγμή μόνον ο Κ. Τασούλας εξελέγη από τη Ν.Δ αφήνοντας τον Στ. Καλογιάννη για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η υπόλοιπη Ήπειρος
Στο νομό Άρτας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό που έφτασε το 44,01% έναντι 30,04% της Ν.Δ, εκλέγοντας δύο βουλευτές που είναι ο Αλ. Τσίπρας και η Ολ. Γεροβασίλη, ενώ από τη Ν.Δ επανεκλέγεται ο Γ. Στύλιος.
Στο νομό Πρέβεζας ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 37,94% έναντι 31,79% της Ν.Δ. Επανεκλέγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Μπάρκας, ενώ το βάπτισμα του πυρός στο Κοινοβούλιο παίρνει ο Στέργιος Γιαννάκης από τη Ν.Δ.
Ιδιαίτερης σημασίας το αποτέλεσμα στη Θεσπρωτία, όπου η Ν.Δ κράτησε τα πρωτεία με 37,6%  έναντι 35,90% του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη αλλαγή όμως είναι η εκλογή του Βασίλη Γιόγιακα, που άφησε εκτός του Αντώνη Μπέζα, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Μάριος Κάτσης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου