Επικαιρότητα

Έρχεται νέο μοντέλο για τα Λιμενικά Ταμεία της χώρας

Off

Μονόδρομο αποτελεί για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας η επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης των λιμένων της χώρας, που προϋποθέτει όμως την αντικατάσταση του ανεπαρκούς, όπως αποδείχθηκε, υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Η προοπτική διατήρησης του σημερινού μοντέλου με κρατικά και δημοτικά λιμενικά ταμεία εκτός από παρωχημένη αποδείχθηκε και αναποτελεσματική και το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης για την αξιοποίηση των πραγματικών δυνατοτήτων των λιμένων της χώρας.

Από την Πρέβεζα όπου βρέθηκε χθες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης έκανε λόγο για επιτακτική αναγκαιότητα αλλαγής της λιμενικής διακυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες του σχεδίου.

Από την άλλη όμως, πληροφορίες αναφέρουν πως το μοντέλο που εφαρμόστηκε ήδη στην Εύβοια με την ενοποίηση των λιμενικών ταμείων σε μία ανώνυμη εταιρεία είναι αυτό που προωθεί ως την καλύτερη δυνατή λύση, το υπουργείο.Αυτό βέβαια ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε περιφερειακό επίπεδο, εκεί όπου λειτουργούν δημοτικά λιμενικά ταμεία, με τον κ. Πλακιωτάκη να τονίζει πως το υπουργείο δεν επιθυμεί να κοντραριστεί με κανέναν φορέα, όμως έχει αποδειχθεί ότι τα δημοτικά λιμενικά ταμεία δεν παράγουν τα αναμενόμενα. «Αυτό που οφείλουμε να παραδεχθούμε είναι πως τα λιμενικά ταμεία θα πρέπει να λειτουργούν ανταποδοτικά. Θα δούμε με ποιον τρόπο, αλλά το βέβαιο είναι ότι μέχρι σήμερα τα διαφορετικά επίπεδα, δεν έχουν αποδώσει», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης. 

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν το νέο πλαίσιο θα συμπεριλαμβάνει και τα λιμναία ταμεία, με την ίδρυσή τους να αποτελεί ζητούμενο για περιοχές όπως τα Γιάννενα, ο κ. Πλακιωτάκης απέφυγε να απαντήσει περιοριζόμενος να πει ότι η μελέτη αφορά το σύνολο του λιμενικού συστήματος της χώρας.

 

Τεράστιο ενδιαφέρον 

για την Ηγουμενίτσα

Η προοπτική αξιοποίησης μέσω της παραχώρησης συγκεκριμένων τομέων του Λιμένα Ηγουμενίτσας, μαζί με άλλα εννέα λιμάνια της χώρας αποτελεί επίσης μία κορυφαία στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Ο κ. Πλακιωτάκης μιλώντας ειδικότερα για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τόνισε πως υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών βιωσιμότητας για κάθε ένα από τα δέκα εθνικής σημασίας λιμάνια για να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησής τους μέσω διεθνούς διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί εντός του 2020.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ