Αποχρώσεις

Να ανοίξει η συζήτηση για την πλατεία

Off

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της πλατείας συνεχίζονται κανονικά και αναμένεται να έχει σύντομα μια καλύτερη εικόνα. Παράλληλα, συνεχίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο επί του πολιτικού η συζήτηση για το μέλλον της ανάπλασης. 

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος έχει προχωρήσει με την προηγούμενη δημοτική αρχή σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος ολοκληρώθηκε και οι προτάσεις παρουσιάστηκαν δημόσια. Η παράταξη του Μ. Ελισάφ προεκλογικά ανέφερε ότι δεν θέλει να ακολουθήσει το δρόμο του πρώτου βραβείου του διαγωνισμού, κάτι που επανέλαβε και ο Δήμαρχος την Τετάρτη.

 

Πολιτικά… συμβαίνουν αυτά. Διάλογος γίνεται, υπάρχουν απόψεις. Θυμίζουμε ότι διαγωνισμός για το κέντρο της πόλης είχε γίνει και επί δημαρχίας Ν. Γκόντα με επίσης ενδιαφέρουσες προτάσεις. 

Το μόνο δεδομένο όμως αυτή τη στιγμή είναι τα νέα πλακάκια. Με άλλα λόγια μοιάζει και είναι αδιέξοδη η κατάσταση.

 

Η νέα δημοτική αρχή έχει δύο δρόμους να επιλέξει: Να προκηρύξει νέο διαγωνισμό ή να κάνει κάποια ανάθεση βάσει προδιαγραφών. Θα μπορούσε ίσως να αναζητήσει και μία μέση λύση με βάση τις υπάρχουσες προτάσεις. 

Μέχρι σήμερα, όμως, όχι μόνο δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει, αλλά δεν έχει βάλει και κάποιο πλαίσιο για μία νέα δημόσια συζήτηση.

Για να μην φανεί ότι υπεκφεύγω των δεδομένων, όπως και άλλες φορές έχω επισημάνει, η βασική πρόταση του πρώτου βραβείου του διαγωνισμού για μία ενιαία πλατεία με ενοποιημένο χώρο, μου φαίνεται σωστή. Και ως αντίληψη για τον δημόσιο χώρο και ως πρακτική σύμφωνα με όσα έχω δει από άλλες πόλεις του εξωτερικού. Αλλά δεν είμαι ειδικός προφανώς.

 

Επειδή όμως η πλατεία δεν αφορά τους ειδικούς, αλλά όλους τους πολίτες, δεν μπορώ να φανταστώ μία διέξοδο άλλη από το να ανοίξει ξανά η δημόσια συζήτηση. Υπάρχουν και ειδικοί και φορείς και πολίτες που μπορούν και θέλουν να συμμετέχουν. Το έναυσμα ανήκει στο δημοτική αρχή. 

 

Δύσκολα θα τα βγάλει πέρα η Αλβανία

Δύσκολα θα τα βγάλει πέρα η Αλβανία μετά τον σεισμό. Το πλήγμα είναι μεγάλο σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε καταστροφές. Και πυροδοτεί ένα κύμα ανασφάλειας και φόβου για το μέλλον. Γιατί η οικονομία της Αλβανίας δεν είναι σε θέση να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες ανοικοδόμησης με σύγχρονους ευρωπαϊκούς όρους. 

 

Και ξεχνάμε ότι το βασικό πρόβλημα της Αλβανίας δεν είναι ούτε το πολιτικό πρόβλημα, ούτε η διαφθορά, που είναι όντως προβλήματα. Είναι η φτώχεια το μεγάλο πρόβλημα. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαρτάται ακόμα από τα εμβάσματα των μεταναστών στην υπόλοιπη Ευρώπη., Κι όσοι γύρισαν ίσως να μην έχουν πια τίποτα από το κομπόδεμα της σκληρής δουλειάς στα ξένα.

 

Είναι πολύ κρίσιμο να εκφραστεί άμεσα η βοήθεια και η στήριξη όλων μας στους πληγέντες. Η Ευρώπη όμως πρέπει να φτιάξει και ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης της χώρας ώστε να δει αλλιώς το μέλλον της. 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου