Επικαιρότητα

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία από το Ελληνικό

Off

Σε μία χρονική στιγμή, που η ρητορική της έντασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας έχει «χτυπήσει κόκκινο», ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Κων. Φλώρος, από το Ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα προς τη γειτονική χώρα, ταυτόχρονα όμως και ένα μήνυμα θάρρους και εμψύχωσης του ελληνικού λαού για το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου.

Κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Προφήτη Ηλία του Ελληνικού στη μνήμη του Ευέλπιδος Σκαρλάτου Ρωσσέτη που έχασε τη ζωή του στις 5 Δεκεμβρίου του 1912 από πυρά Τούρκων, κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, ο κ. Φλώρος χρησιμοποίησε μία γλώσσα, κάθε άλλο παρά διπλωματική, για την Τουρκία.

«Ποτέ δεν ήμασταν περισσότεροι και ποτέ δεν ήμασταν δυνατότεροι. Τα σκυλιά στη γειτονιά μας αλυχτάνε, αλλά σκυλί που γαβγίζει δε δαγκώνει. Να είστε σίγουροι όμως, ότι είμαστε έτοιμοι, αν κόψει λουρί και προσπαθήσει να δαγκώσει, θα του κάτσουμε μία στο κεφάλι και θα φύγει με την ουρά κάτω από τα σκέλια. Η Ελλάδα, όταν προκαλείτο και όταν είχε προβλήματα με τον γείτονα, πάντα ήταν μικρότερη αριθμητικά και ίσως όχι καλά εξοπλισμένη. Το ίδιο πιθανόν να συμβαίνει και σήμερα, όμως ο ελληνισμός δε μεγαλούργησε με τα νούμερα, αλλά κατάφερε αυτό που για το οποίο είμαστε σήμερα εθνικά υπερήφανες όλες οι γενιές, που έχουμε να πολεμήσουμε από το 1940. Το Έθνος είναι μεγάλο, γιατί οι καρδιές και οι ψυχές των Ελλήνων είναι ατσάλινες και μεγάλες», είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο διοικητής της 1ης Στρατιάς για να προσθέσει λίγο αργότερα σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα: «Στις σημερινές προκλήσεις είμαστε όλοι έτοιμοι να γίνουμε Σκαρλάτοι Ρωσσέτηδες και έτοιμοι να θυσιαστούμε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας, προετοιμαζόμενοι να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρότερη, ώστε κανείς να μην τολμήσει, να απειλήσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Το δένδρο της ελευθερίας δεν κινδυνεύει ποτέ, όχι μόνο γιατί το ποτίζουμε με αίμα, αλλά και με πολύ ιδρώτα την περίοδο της εκπαίδευσης σε καιρό ειρήνης. Είμαστε όμως προετοιμασμένοι γι’ αυτό που ευχόμαστε να μην έρθει ποτέ, αλλά εάν έρθει να είστε σίγουροι, ότι θα είμαστε από την πλευρά του νικητή, όπως ήμασταν πάντα».

Στην ετήσια εκδήλωση μνήμης, έδωσαν ακόμη το «παρών» οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ Στ. Καλογιάννης και Μαρία Κεφάλα, ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, η περιφερειακή σύμβουλος Γ. Μητροκώστα, η διοίκηση της 8ης Ταξιαρχίας, αντιπροσωπεία από τη Σχολή Ευελπίδων και πλήθος πολιτών.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου