Πολιτισμός

Γιατί αναβάλλεται για το 2020 το Φεστιβάλ «Η πόλη μας στην σκηνή»;

Off

Ηθοποιοί της πόλης των Ιωαννίνων με επώνυμη ανακοίνωσή τους ζητάνε από το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων να εξηγήσει για ποιο λόγο αναβάλλεται για το 2020 «η  συνέχιση του Φεστιβάλ «Η πόλη μας στην σκηνή» που χρηματοδοτούσε επαγγελματικές ομάδες της πόλης με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου». Όπως αναφέρουν για το χρονικό:

«Ας σημειωθεί πως την περασμένη Άνοιξη το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων ανακοίνωσε προκήρυξη ενδιαφέροντος θεατρικών συμπαραγωγών με επαγγελματικές ομάδες της πόλης και πολλοί επαγγελματίες της πόλης υπέβαλλαν προτάσεις. Αυτό σημαίνει πως το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε και την δαπάνη των συμπαραγωγών που θα επιλεγόταν για το επόμενη σεζόν. 

Στην πορεία με νέα του απόφαση στις 6 Αυγούστου ανέβαλε την επιλογή των προτάσεων με σκοπό αυτό να γίνει από το νέο διοικητικό συμβούλιο που ορίστηκε όπως ξέρουμε την 1η Οκτωβρίου του 2019. Οι καλλιτέχνες απέστειλαν ομαδική επιστολή για να πληροφορηθούν για την τύχη των προτάσεών τους και 3 εβδομάδες μετά έλαβαν έγγραφη απάντηση από την διοίκηση του Θεάτρου πως το Φεστιβάλ αναβάλλεται διότι το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το πέρας του 2019 δεν επαρκεί για την επιλογή ή μη των προτάσεων που υποβλήθηκαν».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Καλούμε τόσο την διοίκηση του Θεάτρου, την καλλιτεχνική διεύθυνση αλλά και την δημοτική αρχή να απαντήσουν δημόσια για το σοβαρό αυτό θέμα αλλά και να ανακοινώσουν επίσημα την θέση του απέναντι στους ηπειρώτες δημιουργούς του Θεάτρου. Στόχος της ανακοίνωσής μας είναι η προάσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και η ενημέρωση των συμπολιτών μας ευελπιστώντας πως τούτο θα αποτελέσει την απαρχή ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ουσιαστική λειτουργία του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Ιωαννίνων».

Το κείμενο υπογράφουν οι: Θοδωρής Γκόγκος, Βασίλης Κονταξής, Γιώργος Φλώρος, Στέλλα Κατσαρού

Γιολάντα Καπέρδα, Βασίλης Σιάφης, Αθηνά Τσικνιά

Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, Ναταλία Μίγδου, Βασίλης Γουργούλης, Χρήστος Χρήστου, Θανάσης Μιχαηλίδης.

 

Απάντηση Δήμου και ΔΗΠΕΘΕ 

Με αφορμή την ανακοίνωση των ηθοποιών της πόλης για το φεστιβάλ «Η πόλη στη σκηνή» το ΔΗΠΕΘΕ και ο Δήμος Ιωαννιτών προχώρησαν με ανακοίνωσή τους σε διευκρινίσεις:

Η «πόλη στη σκηνή» αποτελεί πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε μία φορά μέχρι σήμερα. Παρότι η προκήρυξη για το 2019 είχε γίνει από την Άνοιξη μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου η διαδικασία και η επιλογή δεν είχε προχωρήσει. Η νέα διοίκηση διαπίστωσε ότι η επιχορήγηση θεατρικών ομάδων για να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο Καμπέρειο αντιμετώπιζε προβλήματα. (Το ΔΗΠΕΘΕ ως επιχορηγούμενος φορέας δεν δύναται να προχωρά σε επί μέρους επιχορηγήσεις).

Θεωρώντας ωστόσο ότι οφείλει να δίνει βήμα σε καλλιτέχνες της περιοχής έχει διατηρήσει ολόκληρη την προβλεπόμενη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2020», σημειώνεται αρχικά και συνεχίζει:

«Σκοπός της δε, είναι να  ενισχύσει τον θεσμό και να τον ανοίξει σε ολόκληρη την Ήπειρο, δίνοντας βήμα σε όλους τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια.

Να μετατρέψει δηλαδή την «Πόλη στη σκηνή» σε σκηνή για ολόκληρη την Ήπειρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ομόφωνα αποφάσισε, αναζητά το νόμιμο τρόπο που θα επιτρέψει την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης ώστε να είναι διασφαλισμένο και το οικονομικό της σκέλος.

Η Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ και η Δημοτική Αρχή, εκφράζουν την έκπληξή τους για το περιεχόμενο της επιστολής ηθοποιών και επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον τους για την στήριξη των Ηπειρωτών δημιουργών είναι αμέριστο, πραγματικό και έμπρακτο».

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου