Επικαιρότητα

Θα υλοποιηθούν τα έργα του «Φιλόδημου»

Off

Τα έργα των δήμων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» θα προχωρήσουν και θα βρεθεί χρηματοδότηση.

Αυτό διαβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας προς τους δημάρχους που μετείχαν στο Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη», κατά τη διάρκεια ημερίδας που έγινε στη Γλυφάδα.

Τα έργα θα υλοποιηθούν, όπως είπε, μέχρι το τελευταίο ευρώ, είτε μέσα από το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση που θα αρχίσει να υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές του 2020, είτε μέσω των ΠΕΠ και των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Όπως είπε, ακόμα ο υπουργός Εσωτερικών σύντομα θα ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης που θα δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, για την επόμενη τετραετία.

Επισήμανε ότι είναι αναγκαία η οργάνωση των Δήμων και των τεχνικών υπηρεσιών τους για να υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης των αναγκαίων πόρων και για το λόγο αυτό, όπως είπε, έχουν μεγάλη αξία πρωτοβουλίες όπως αυτή του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο για την υλοποίηση μελετών και σχεδιασμών για έργα ανάπτυξης στους Δήμους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις αποφάσεις και στις ρυθμίσεις που έχει προχωρήσει το τελευταίο πεντάμηνο το υπουργείο Εσωτερικών για να βοηθηθεί η λειτουργικότητα των δήμων και κάλεσε τους δημάρχους να επεκτείνουν τη συνεργασία μεταξύ δήμων που έχουν κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά

Επίσης συνεχάρη το Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» και τον πρόεδρό του Δημήτρη Καφαντάρη για την έγκριση 35 προγραμμάτων από την ΕΕ και χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία την έγκριση μετά από τις ενέργειες του Δικτύου, της πρότασης που υποβλήθηκε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή τεχνικής βοήθειας για την Ενεργειακή Μετάβαση της Μεγαλόπολης. 

 

Σύσκεψη με περιφερειάρχες

Σύσκεψη με τους περιφερειάρχες για τα ζητήματα που απασχολούν τον β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, είχε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους περιφερειάρχες να θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με ορίζοντα τετραετίας. Οι περιφερειάρχες έθεσαν στον υπουργό θέματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, χρηματοδοτήσεις για έργα Πολιτικής κ.α. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου