Αποχρώσεις

Ακόμα αναζητάμε το ψηφιακό Δημόσιο

Off

Σε γενικές γραμμές το Δημόσιο δεν θα σου βάλει και το μαχαίρι στο λαιμό. Έχουμε χρόνο σου λέει. Άλλωστε για κάθε καθυστέρηση, για κάθε έλλειψη, ο πολίτης φταίει. Το πολύ πολύ να μπει κι ένα πρόστιμο. Γι’ αυτό και μπορείς να δηλώσεις με την άνεσή σου στις υπηρεσίες ότι γεννήθηκε το παιδί σου, φτάνει να έχεις υπομονή για να πηγαίνεις πόρτα πόρτα. Και γι’ αυτό και έχει σημασία η εξαγγελία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ότι η δήλωση γέννησης θα γίνεται από τον γονέα στο μαιευτήριο κι από εκεί θα ενημερώνονται μόνα τους τα μητρώα. Να το θυμάται φίλος της στήλης που ανακάλυψε στα 30 του ότι στη ληξιαρχική πράξη γέννησής του δεν είχε όνομα γιατί προφανώς το χαρτί κάπου χάθηκε στη διαδρομή από την εκκλησία ως το Ληξιαρχείο. Θα πεις άλλο πρόβλημα αυτό, σχετικό όμως.

 

Κι αν προσέξει κάποιος καλύτερα αυτά τα σχετικά δεν είναι και λίγα. Και στο τέλος είπαμε, πάντα φταίει ο πολίτης. Ακόμα και τα φωτοαντίγραφα μόνος του πρέπει να τα προσκομίζει γιατί πάντα «είναι χαλασμένο το φωτοτυπικό, που τι τα χρειάζεσαι σήμερα τα αντίγραφα, όταν όλα μπορείς να τα έχεις στο κινητό σκαναρισμένα; Και πολύ χάρηκα και μία άλλη ανακοίνωση του υπουργού ότι η νέα ταυτότητα θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από το κινητό μας. Μακάρι να ενημερωθούν για αυτό και οι υπηρεσίες.

 

Μετά το 2000 έχουν προχωρήσει τα συστήματα ψηφιοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών και στα χρόνια της κρίσης προωθήθηκαν ακόμα πιο έντονα πολιτικές ενοποίησης μητρώων, περισσότερο υπό την πίεση να διαμορφωθούν ολοκληρωμένα φορολογικά προφίλ των πολιτών. Αυτό που παρατηρούμε όμως είναι ότι αφενός υπάρχουν παραπάνω από μία ταχύτητες εκσυγχρονισμού και αφετέρου παρουσιάζονται και μεγάλα χάσματα. Πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν προχώρησε η ηλεκτρονική υπογραφή, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα ταυτοποιήσεων αφού πολύ συχνά ζητάνε από τους πολίτες να έχουν μαζί τους φωτοαντίγραφα της ταυτότητάς τους και του εκκαθαριστικού της Εφορίας.

 

Το τέλος των αλλαγών που γίνονται είναι να μπορεί ο πολίτης να εισέρχεται από ένα σημείο μόνο στο Δημόσιο και να μπορεί να αξιοποιεί το ψηφιακό του προφίλ. Στη συνέχεια, όλα τα άλλα, μπορεί και πρέπει να τα κάνει μόνη της η υπηρεσία. Το ότι γίνεται αυτό ήδη από υπηρεσίες όπως το Taxisnet σημαίνει ότι είναι υλοποιήσιμος ο σχεδιασμός. Ας υλοποιηθεί συνεπώς.

 

Η προετοιμασία έχει σημασία

 

Και 100 χρόνια να συζητάμε, δεν θα συμφωνήσουμε αν ο πρωθυπουργός μας είχε ή όχι μια επιτυχή επίσκεψη στις ΗΠΑ. Γιατί πάντα έχει σημασία να ψηφίσαμε τον πρωθυπουργό. Με αυτό το μέτρο, μετράμε και την επιτυχία του. Κι όσοι δεν ψήφισαν τον Τσίπρα, δεν βρήκαν ούτε έναν καλό λόγο τα προηγούμενα χρόνια, όπως και όσοι δεν ψήφισαν τον Μητσοτάκη μόνο τα μελανά και γκροτέσκα θα αναδείξουν από την συνάντηση στον Τραμπ. Αυτό ας το έχουμε ως δεδομένο. 

 

Αλλά ας δούμε κι αλλιώς το θέμα με τις συναντήσεις στον Λευκό Οίκο. Ερευνητής δημοσιογράφος είχε δημοσιεύσει παλιότερα σε ελληνική εφημερίδα έγγραφα αποχαρακτηρισμένα από τις ΗΠΑ, ανάμεσα στα οποία ήταν και οι φάκελοι που έδιναν στον Πρόεδρο της Αμερικής το ‘60 όταν υποδεχόταν Έλληνα ηγέτη, με όλα τα θέματα που έπρεπε να γνωρίζει και το πλαίσιο προφανώς της αμερικανικής πολιτικής.

Δεν λέω ότι δεν είναι προετοιμασμένοι οι Έλληνες πολιτικοί στις διεθνείς συναντήσεις, αλλά στην προετοιμασία γενικά δεν το έχουμε. Εδώ στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης είμαστε και ακούμε ότι λείπει το ένα έγγραφο, λείπει το άλλο. 

 

Με άλλα λόγια, η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι μία υπόθεση πολιτική και διπλωματική, που σημαίνει ότι είναι μία υπόθεση που αναπτύσσεται σε βάθος χρόνου και στηρίζεται σε ένα ισχυρό πλαίσιο που δεν αλλάζει και πολύ μέσα στο χρόνο. Είναι αξιοσημείωτο και το σημειώνω ενδεικτικά για τις τελευταίες ημέρες, ότι τις θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών δεν τις πολυακούσαμε. Αλλά για το παιχνίδι του NBA μάθαμε πολλά!

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου