Επικαιρότητα

Μάχη με το χρόνο για τα «Οθωμανικά Λουτρά»

Off

Μάχη με το χρόνο θα δώσουν οι υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το δήμο Ιωαννιτών, ώστε εντός του Φεβρουαρίου να υποβληθεί το τεχνικό δελτίο για τα «Οθωμανικά Λουτρά» στο Κάστρο, προκειμένου να ενταχθεί για χρηματοδότηση και μέσω αυτού να αρχίσει η υλοποίηση του συνολικού έργου που αφορά το «Πάρκο Πολιτισμού» στην Καστροπολιτεία.

Την είδηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που αναφέρθηκε στη συνάντηση και το περιεχόμενο αυτής, με τον δήμαρχο της πόλης Μ. Ελισάφ, αντιδημάρχους, προέδρους των νομικών προσώπων και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου το βράδυ της Κυριακής.

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την προγραμματική σύμβαση που αφορά στις παρεμβάσεις για τη δημιουργία του «Πάρκου Πολιτισμού», η οποία θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο.

Στο πλαίσιο αυτής το Υπουργείο δίνει τη σύμφωνη γνώμη ώστε ο Δήμος να προχωρήσει στην ωρίμανση των μελετών για τα έργα που περιλαμβάνονται στη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση και αφορούν στην περιοχή του Κάστρου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την υποβολή για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» του έργου για την διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και των οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και  Σουγδούρη όπως και για την υπογειοποίηση δικτύων στην ίδια περιοχή.

Επίσης, σε χθεσινές της δηλώσεις η κα Μενδώνη επιβεβαίωσε το προηγούμενο ρεπορτάζ της «Ε» στις αρχές του φθινοπώρου σύμφωνα με το οποίο η μελέτη για την αναστύλωση στο Τζαμί της Καλούτσανης έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί προς εξέταση και έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

 

Συζήτηση για το Νησί

Στην σύσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού έγινε εκτενής συζήτηση για την προβολή και αξιοποίηση της μοναστικής πολιτείας στο Νησί όπως επίσης και για την αξιοποίηση του συνεδριακού κέντρου που έχει δημιουργηθεί από την Μητρόπολη.

Η Υπουργός ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο για την ανάγκη αναβάθμισης του Πάρκου στα Λιθαρίτσια όπως και για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου στην Καστρίτσα. Προϋπόθεση για το δεύτερο αποτελεί η ανάγκη ολοκλήρωσης των οδικών υποδομών ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο.

Η Υπουργός ενημερώθηκε για τις εκδηλώσεις που σχεδιάζει ο Δήμος και το Πνευματικό Κέντρο στο Ιτς Καλέ ενώ έγινε συζήτηση για τα λειτουργικά προβλήματα των Δημοτικών Θεάτρων ενόψει και της συνάντησης που θα έχει με τα ΔΗΠΕΘΕ όλης της χώρας τις επόμενες ημέρες.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σημείωσε ότι η συνεργασία με την Υπουργό ήταν πολύ σημαντική και ουσιαστική. «Η κ. Μενδώνη ήταν πλήρως ενημερωμένη για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς της και αποφασισμένη να δώσει άμεσες λύσεις. Η συνεργασία μας αποδείχθηκε ουσιαστική και θα έχει συνέχεια με σκοπό να δρομολογηθούν λύσεις σε χρονίζοντα θέματα και κυρίως να υλοποιήσουμε το «Πάρκο Πολιτισμού» στο Κάστρο», υπογράμμισε ο Δήμαρχος. ­

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου