Πολιτισμός

Στήριξη στα έργα ανάδειξης των Γιτάνων

Off

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα υποστηρίξει τη συνέχιση του έργου αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου των Γιτάνων.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα του απολογισμού της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού από το Σάββατο ως τη Δευτέρα στην Ήπειρο που περιλάμβανε αυτοψία και συντονισμό των έργων, που εκτελούνται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, το Σάββατο, η υπουργός, συνοδευόμενη  από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, Γ. Διδασκάλου, και υπηρεσιακούς παράγοντες έκανε σύσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Τα στελέχη της Εφορείας έθεσαν το χρονίζον πρόβλημα της μεταστέγασης των γραφείων της Εφορείας. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο ανήκει το κτήριο του παλαιού Κέντρου Υγείας, και δρομολογήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες. 

 

Στα Γίτανα

Στη συνέχεια η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων και ενημερώθηκε  για τις εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και του ευρύτερου χώρου, ο οποίος περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου. Η κ. Μενδώνη  δεσμεύτηκε για την χρηματοδότηση του έργου της στερέωσης και αποκατάστασης του οχυρωματικού περιβόλου ύπερθεν του θεάτρου, καθώς και για την διασφάλιση της συνέχισης χρηματοδότησης της αναστήλωσης του μνημείου, δηλώνοντας «την μεγάλη αναπτυξιακή σημασία της ανάδειξης των Γιτάνων για την περιοχή και ότι αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα».

Στη συνέχεια η Υπουργός συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Φιλιατών Σπύρο Παππά, επισκέφτηκε το δημαρχείο και συζήτησε τις προτάσεις των φορέων της περιοχής για την  ενίσχυση της σύγχρονης  πολιτιστικής  δημιουργίας. Η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε επίσης, στο Γράμμο, στο χωριό Λιά, το «Μουσείο Υφαντή» που εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο, με σκοπό να φιλοξενήσει και τρεις σπουδαίες εικόνες του Θεόφιλου, ενώ ξεναγήθηκε στο χωριό, γνωστό από το βιβλίο «Ελένη» του Νίκου Γκατζογιάννη.

Την Κυριακή, η Yπουργός, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς συζήτησε το θέμα της συνέχισης της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου και την επίλυση χρονιζόντων αναστηλωτικών προβλημάτων των μνημείων του χώρου. 

 

Στην ΕΗΜ

Το απόγευμα, στα Ιωάννινα, επισκέφθηκε την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και συζήτησε με τον πρόεδρό της Άκη Δερδεμέζη διάφορα θέματα που αφορούν στη Εταιρεία, ανάμεσα στα οποία την επίλυση του ζητήματος που αφορά στη διευθέτηση χώρου στάθμευσης για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης σε ιδιοκτησία της ΕΗΜ.  

Αργότερα η Υπουργός Πολιτισμού είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη για την κατάρτιση της ατζέντας των θεμάτων που τους απασχόλησαν τη Δευτέρα κατά την ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου για την οποία έχει αναφερθεί εκτενώς η «Ε» ενώ αναφορά γίνεται και στις συναντήσεις στο Δημαρχείο και τα θέματα με την υποψηφιότητα του Ζαγορίου στην Unesco.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου