Επικαιρότητα

Η «Ιφιγένεια» κλείνει το αφιέρωμα στον Μ. Κακογιάννη

Off

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μιχάλης  Κακογιάννης» παρουσιάζει την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου (20.30), την τρίτη και τελευταία ταινία της τριλογίας του Κακογιάννη που βασίστηκε σε έργα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας διασκευασμένα μοναδικά από τον Ελληνοκύπριο δημιουργό για τη μεγάλη οθόνη. 

Στο αφιέρωμα «Μιχάλης Κακογιάννης:  Η αρχαία τραγωδία στον κινηματογράφο» θα προβληθεί η «Ιφιγένεια» (1977, διάρκεια 127’).

Οι συντελεστές είναι: Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης, Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης από την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Σκηνικά – Κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος

Ηθοποιοί: Ειρήνη Παπά, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καρράς, Τατιάνα Παπαμόσχου, Πάνος Μιχαλόπουλος, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης, Τάκης Εμμανουήλ.

Χρονικά, η ιστορία εκτυλίσσεται λίγο πριν από την αναχώρηση των ελληνικών πλοίων για την Τροία καθώς βρίσκονται αγκυροβολημένα στην Αυλίδα. Η νηνεμία δεν τους επιτρέπει να σαλπάρουν. Ο μάντης Κάλχας προμηνύει ότι οι θεοί θα στείλουν ούριο άνεμο στα πανιά τους, μόνο αν ο Αγαμέμνονας θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια. Ο Αγαμέμνονας αναγκάζεται να καλέσει την κόρη του από το Άργος με τη δικαιολογία ότι πρόκειται να την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Η Ιφιγένεια καταφθάνει με τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα, η οποία, όταν μαθαίνει την αλήθεια, προσπαθεί μάταια να μεταπείσει τον Αγαμέμνονα.

Το φιλμ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και για τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες  ενώ  απέσπασε 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. 

Είσοδος ελεύθερη.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου