Επικαιρότητα

Κινητοποίηση μετά τις κατολισθήσεις στο Φωτεινό

Off

Κλιμάκιο γεωλόγων του ΙΓΜΕ από την περιφερειακή και την κεντρική διεύθυνση, βρέθηκε χθες στο Φωτεινό του δήμου Ζίτσας, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία σε μία κατολισθαίνουσα περιοχή, που έχει αντίστοιχο ιστορικό από το 1915. 

Τις ημέρες των Χριστουγέννων, και λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν, παρατηρήθηκαν νέες κατολισθήσεις και καθιζήσεις, όπως όμως και ρωγμές σε σπίτια του χωριού, κάτι που κινητοποίησε το δήμο Ζίτσας, που ζήτησε μέσω της Πολιτικής Προστασίας την διενέργεια αυτοψίας, ώστε να εκτιμηθεί το φαινόμενο και εφόσον κριθεί αναγκαίο να υποδειχθούν τα μέτρα πρόληψης. 

Το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο πλαίσιο  του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΙΓΜΕ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

To μνημόνιο συνεργασίας ενεργοποιήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Νικόλαο Χαρδαλιά ο οποίος διαβίβασε το σχετικό αίτημα του δημάρχου Ζίτσας που το είχε υποβάλει στα τέλη Δεκεμβρίου. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του δήμαρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Διευθυντής Γενικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) Νικόλαος Νικολάου, ο Διευθυντής της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ Ευάγγελος Νικολάου και ο γεωλόγος Παναγιώτης Πάσχος εξέτασαν τα δεδομένα και αποφάσισαν την επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή της κατολίσθησης προκειμένου να εκτιμήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση. 

Ακολούθησε αυτοψία στην κοινότητα Φωτεινού παρουσία του προέδρου Χαράλαμπου Αθανασίου που τους οδήγησε στα σημεία της κατολίσθησης για να δουν την εξέλιξη του φαινομένου και να εκτιμήσουν την επικινδυνότητα του.

Από την επιτόπια εξέταση οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν συντρέχουν άμεσα λόγοι ανησυχίας για τον οικισμό και θα προταθούν μέτρα παρακολούθησης του φαινομένου καθώς η ευρύτερη περιοχή  παρουσιάζει ιστορικό κατολισθήσεων και διαβρώσεων που χρονολογείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα. 

 

 

Σύμβαση για το Πολιτιστικό Κέντρο Λιγοψάς

Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Ζίτσας και της Ήπειρος Α.Ε μπήκε στην τελική ευθεία η αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου Λιγοψάς. Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader, με προϋπολογισμό 219.000 ευρώ και το πρωί της Πέμπτης, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος συνυπέγραψε με τα στελέχη της Ήπειρος Α.Ε την προγραμματική σύμβαση. Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ο κ. Πλιάκος έκανε λόγο για μία σημαντική παρέμβαση, που καρκινοβατούσε από τα χρόνια που υπήρχε ο δήμος Εκάλης και με την υλοποίησή του θα καλυφθούν ανάγκες κτηριακών υποδομών στη Λιγοψά, για τις Αδελφότητες, του Συλλόγους και τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου