Ήπειρος

Οι κατολισθήσεις απειλούν σπίτια και χωριά

Off

Το ενδεχόμενο της αναγκαστικής μετεγκατάστασης προς το παρόν των ενοίκων δύο σπιτιών στο Ζωτικό και ενδεχομένως ολόκληρου του χωριού, εάν συνεχιστεί το φαινόμενο της κατολίσθησης, εξετάζουν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας. 
Το Ζωτικό του δήμου Δωδώνης, όπως και δεκάδες άλλα χωριά της περιοχής επλήγησαν σφοδρά από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών και ήδη δύο σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα από το κλιμάκια των μηχανικών, που τα επιθεώρησαν. 
Οι ζημιές είναι πρωτοφανείς σε όλη την έκταση του δήμου Δωδώνης, κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Σελλών, όπου έχουν καταστραφεί οδικές προσβάσεις, γέφυρες, τεχνικά έργα απορροής των υδάτων, ενώ μεγάλα τμήματα από τα βουνά έχουν κατολισθήσει εκατοντάδες μέτρα προς τα κάτω.
Οι λιγοστοί κάτοικοι στο Ζωτικό, γεροντότεροι στην πλειοψηφία τους περιμένουν να γίνει κάποιο θαύμα, αφού το φαινόμενο εξελίσσεται και όπως τους ξεκαθάρισαν οι μηχανικοί επί του παρόντος δε μπορούν να γίνουν ενέργειες για τα σπίτια τους, τα οποία πρέπει να τα εγκαταλείψουν. Όπως τόνισαν όμως τόσο η κα Βάσω Καρρά, όσο και η κα Ανδρομάχη Πάκου, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους δεν είναι λύση η φιλοξενία σε ξενώνα στην Τύρια, παρά μόνο για λίγες ημέρες. 
«Δε θέλουμε να φύγουμε από τα σπίτια μας. Που να πάμε άλλωστε; Είναι λύση να πάμε για λίγες ημέρες στο ξενοδοχείο; Και τα πράγματά μας τι θα γίνουν;», αναρωτιέται η 86χρονη Ανδρομάχη, που στο θυμό της τα… βάζει και με τους Σαμαρά – Βενιζέλο, «… που ήρθαν στα σπίτια μας και μας έβαλαν να πληρώνουμε ενοίκιο»…
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νικόλαος Πάκος, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τους κατοίκους του χωριού, τονίζοντας ότι θα πρέπει ίσως να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της οριστικής μετεγκατάστασης του χωριού, το οποίο είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, δεν εφαρμόστηκε όμως στην πράξη.
Ο δήμος Δωδώνης είναι βομβαρδισμένος από τη μία άκρη μέχρι την άλλη και έχει ζητήσει τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου, και έχει μισθώσει και ιδιωτικά μηχανήματα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα επείγοντα προβλήματα σε πρώτη φάση.
Το βέβαιο όμως είναι, ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής, αλλά παράλληλα και πολλά χρήματα για την αποκατάσταση των υποδομών.

Προχωρά η καταγραφή των ζημιών
Σε εξέλιξη βρίσκονται στο μεταξύ, οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξαν την Ήπειρο, το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το έργο των Υπηρεσιών της Περιφέρειας δυσκολεύουν οι χιονοπτώσεις του τελευταίου 24ωρου, η συνεχιζόμενη εξέλιξη κατολισθητικών φαινομένων, καθώς και οι πλημμυρισμένες – ακόμη  – εκτάσεις. 
Από χθες ξεκίνησε και το έργο αποχιονισμού του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας με τους κατά τόπους Δήμους. Μέχρι και χθες το μεσημέρι είχε αποκατασταθεί στο σύνολό της η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο, ενώ απαιτήθηκαν παρεμβάσεις και σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου και της πόλης των Ιωαννίνων. 
Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι εργασίες καθαρισμού του εθνικού δρόμου Ιωαννίνων- Κοζάνης (στη θέση Βίγλα) και των επαρχιακών οδών προς Στρατίνιστα, Ψιλόκαστρο, Δημόκορη (Δήμος Πωγωνίου) και Βαθύπεδο, από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες. 
Στην Π.Ε. Άρτας προβλήματα από εν εξελίξει κατολισθήσεις εντοπίζονται στο δρόμο Χελώνα – Σκουληκαριά με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω Βελεντζικού, στο δρόμο Μεσόπυργος- Μεγαλόχαρη, με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω Μηλιανών και στο δρόμο Σκούπα- Γέφυρα Τζαρή, στον οποίο η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά. 
Προβλήματα  από καθιζήσεις, καταπτώσεις κλπ, προκλήθηκαν στις επ. οδούς  Άρτα- Γέφυρα Πλάκας, Άρτα- Τρίκαλα, Άρτα- Καρδίτσα,  Σταυροβρύση – Ελάτη – Καστανιά,  Άνω Καλεντίνη – Τετράκωμο και  Δαφνωτή, τα οποία ήδη αντιμετωπίστηκαν. 

Στο Τέροβο
Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετέβη στο Τέροβο και συγκεκριμένα στο σημείο που έχει υποστεί μεγάλη  καθίζηση η Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Άρτας, εξαιτίας της οποίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία, που διεξάγεται πλέον μέσω παρακαμπτηρίου, ήτοι της Επαρχιακής Οδού Φιλιππιάδας – Σκλίβανης. 
Για την αποκατάσταση της ζημιάς, από χθες το μεσημέρι εργάζονται μηχανήματα μαζί με συνεργεία της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., για τις εργασίες διαπλάτυνσης και στερέωσης του αποκοπέντος τμήματος. "Στόχος μας είναι να δοθεί στην κυκλοφορία η εθνική οδός, το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο", δήλωσε μετά την επίσκεψη ο περιφερειάρχης, ο οποίος τόνισε ότι σε όλη την Ήπειρο καταβάλλεται υπερπροσπάθεια από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και τους Δήμους για την αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων που υπάρχουν. 

Αποστολή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου