Επικαιρότητα

Ανησυχία από την εμφάνιση του κοροναϊού

Off

Παγκόσμιος είναι ο συναγερμός και αντίστοιχη η ανησυχία που αποτυπώνεται και σε σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχετικά με την εμφάνιση του κοροναϊού, με αφετηρία την Κίνα και κρούσματα να έχουν ήδη εντοπιστεί στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Ο ιός θεωρείται παντελώς άγνωστος και εξαιρετικά επικίνδυνος, από τη στιγμή που διαπιστωμένα είναι θανατηφόρος, ενώ μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ίσως όμως το μεγαλύτερο ερωτηματικό που προκαλεί την παγκόσμια ανησυχία να είναι η μυστικοπάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν τον ιό οι υγειονομικές αρχές της Κίνας, θυμίζοντας κατά πολύ μία αντίστοιχη στάση στον ιό SARS πριν από μερικά χρόνια, που είχε προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

 

Το άγνωστο

Όπως ανέφερε ο ιατρός – παθολόγος Γιάννης Γιαννακάκης το άγνωστο είναι αυτό που δημιουργεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, που δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσει εάν ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία και να προκαλέσει μαζικούς θανάτους σε όλη την υφήλιο.«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μέτρα θεραπευτικής αντιμετώπισης, όπως είχαμε σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν με τον ιό Η1Ν1, ανεξάρτητα από το εάν στην πορεία αποδείχθηκε ότι δεν προκάλεσε πανδημία, αλλά αντιμετωπίστηκε ως ένας κοινός ιός», σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης.

 

Η εποχική γρίπη

Η εμφάνιση του κοροναϊού έρχεται πάντως σε μία χρονική στιγμή έξαρσης της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, που καθυστέρησε φέτος να εμφανιστεί λόγω των καλών καιρικών συνθηκών του φθινοπώρου και του ήπιου χειμώνα μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων.

Το κύριο χαρακτηριστικό πάντως το φετινό χειμώνα σχετικά με την εποχική γρίπη είναι οι 500.000 περισσότεροι εμβολιασμοί σε σχέση με πέρυσι, που έχουν δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο τείχος προστασίας του πληθυσμού.

«Απλώς θα πρέπει να θυμούνται όλοι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από τις επιπλοκές και όχι από τη νόσηση», κατέληξε ο κ. Γιαννακάκης, υπενθυμίζοντας επίσης πως βασικό μέτρο πρόληψης, ταυτόχρονα όμως και υποχρέωση των υγειονομικών είναι ο δικός τους εμβολιασμός, για να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης μέσω αυτών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου