Επικαιρότητα

Η επόμενη μέρα «φωτίζει» την καταστροφή

Off

Δύσκολα τα πράγματα στην επόμενη μέρα μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις το σαββατοκύριακο. Αφενός η βροχή συνεχίζεται σε πολλές περιοχές ενώ υπάρχει αγωνία για το αν θα συνεχιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αφετέρου οι ζημιές είναι τόσο εκτεταμένες που απαιτούνται άμεσες δράσεις για την υποστήριξη των πληγέντων. 
Μεγάλες είναι οι καταστροφές τόσο σε κτίρια, κατοικίες και εγκαταστάσεις όσο και στην αγροτική παραγωγή.
Με στόχο,  την όσο το δυνατόν ταχύτερη οικονομική στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των συνεπειών από τις πλημμύρες ενισχύονται τα κλιμάκια μηχανικών και άλλων ειδικών υπαλλήλων για τη διενέργεια αυτοψιών σε κτίρια. Παράλληλα  επισπεύδονται οι διαδικασίες οριοθέτησης των πληγέντων περιοχών, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ακολουθήσουν μέσω των φορέων της Αυτοδιοίκησης οι οικονομικές αποζημιώσεις. 
Σχετικές εντολές όπως ανακοινώθηκε, έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζη προς την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) του ΥΠΟΜΕΔΙ, που βρίσκεται σε συνεχή και άμεση συνεργασία, συνδράμοντας και ενισχύοντας το έργο των  Περιφερειών και  Δήμων των  περιοχών  της χώρας,  που πλήττονται εξαιτίας των έντονων και συνεχιζόμενων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα με τις αυτοψίες και τις οριοθετήσεις, στο πλαίσιο Διυπουργικού Συντονιστικού Οργάνου προωθείται η έκδοση των αναγκαίων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, για  να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης στην απόδοση των αποζημιώσεων, με τα ποσά που ορίζει η νομοθεσία, ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες. Επιπλέον οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΟΜΕΔΙ ξεκίνησαν την προετοιμασία, ώστε αμέσως μετά την εκτόνωση των καιρικών φαινομένων να είναι πλήρως αποτιμημένες οι καταστροφές σε δημόσιες υποδομές. 
Στο μεταξύ συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές κλιμάκια μηχανικών των υπηρεσιών του Υπουργείου για να συνδράμουν στην απογραφή των ζημιών και να βοηθήσουν διοικητικά και οργανωτικά στις αυτοψίες, τις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας έγιναν αυτοψίες σε 15 οικισμούς των δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά. Συνολικά από τα κτίσματα που ελέγχθηκαν παρουσιάζονται ζημιές σε 329, από τα οποία 229 είναι κατοικίες, 28 επαγγελματικοί χώροι, 78 αποθηκευτικοί χώροι και 4 δημόσια κτίρια. Επειδή το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και η πρόσβαση σε πολλές περιοχές είναι δυσχερής, οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν στο επόμενο διάστημα.
Σε περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών, οι οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρα, ανεμοστρόβιλο και κατολισθήσεις, παρουσιάζονται ζημιές σε 43 κτίρια, εκ των οποίων 16 κατοικίες, 18 επαγγελματικοί χώροι, έξι αποθηκευτικοί χώροι και τρία δημόσια κτίρια.
Αναλυτικό ρεπορτάζ για το τι έγινε στα Ιωάννινα και στην Άρτα, στις σελίδες 7 και 10-11

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου