Ήπειρος

Καίριο πλήγμα στην αγροτική παραγωγή

Off

Αποδέκτης του αιτήματος της τοπικής κοινωνίας και του συνόλου σχεδόν των φορέων της, ώστε το σύνολο της ΠΕ Άρτας να κηρυχτεί ως πλημμυροπαθής περιοχή, έγινε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλης Αποστόλου, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Άρτα.
Νωρίς το πρωί, ο κ. Αποστόλου προήδρευσε σε σύσκεψη που έγινε στην ΠΕ Άρτας, παρουσία του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, του αντιπεριφερειάρχη κ. Ψαθά και του συνόλου σχεδόν των δημάρχων της Άρτας, όπως και εκπροσώπων φορέων και συλλογικοτήτων κυρίως με αναφορά στον αγροτικό χώρο.
Κοινό αίτημα των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης αφενός η κήρυξη του νομού ως πλημμυροπαθής στο σύνολό του και αφετέρου η άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια για την αποκατάστασή τους. 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή αναφέρεται στον κτηνοτροφικό τομέα, και στη φυτική παραγωγή, όχι όμως μόνο για το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε στο νερό, όσο επειδή το κεφάλαιο αυτό δεν ήταν ούτε δηλωμένο ούτε και ασφαλισμένο στον ΕΛΓΑ, κάτι που σημαίνει, ότι οι ιδιοκτήτες τους, δε δικαιούνται αποζημιώσεων.
Το θέμα έθιξε τόσο ο κ. Καχριμάνης, όσο και οι δήμαρχοι που τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη, ζητώντας να ληφθεί μέριμνα και για αυτούς τους παραγωγούς.
Για τη φυτική παραγωγή, τα πράγματα θα καθυστερήσουν σε σχέση με τις αποζημιώσεις, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Αποστόλου θα χρειαστεί να κοπάσουν τα καιρικά φαινόμενα για να γίνει η πλήρης καταγραφή.
Ωστόσο αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Αποστόλου είπε πως προτεραιότητα για το υπουργείο και την κυβέρνηση είναι η άμεση ανακούφιση των πληγέντων, με την χορήγηση έκτακτου βοηθήματος τόσο για εκείνους που έχασαν οικοσκευές και μηχανήματα, όσο και για εκείνους που έχασαν ζωικό κεφάλαιο.
Για τη φυτική παραγωγή, θα χρειαστεί ακόμη χρόνος, καθώς τρέχουν ήδη οι διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ από την κήρυξή της ως παγετόπληκτη πριν από λίγο καιρό.
«Ουσιαστικά δημιουργούμε δύο φακέλους προς την ΕΕ ζητώντας την έκτακτη χρηματοδότηση. Ο πρώτος αφορά στις ανάγκες της άμεσης αποκατάστασης για τα κτήρια και τις εγκαταστάσεις και ο δεύτερος αφορά στη φυτική παραγωγή. Το κάνουμε με μία τμηματική διαδικασία για να αρχίσει σταδιακά να καταβάλλεται και η χρηματοδότηση, την οποία θεωρούμε βέβαιο, ότι θα έχουμε από την ΕΕ», τόνισε ο κ. Αποστόλου.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίρκας αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού για την αποκατάσταση των ζημιών, τονίζοντας ιδιαίτερα το αίτημα να κηρυχθεί όλος ο νομός Άρτας πλημμυροπαθής.

Πού θα βρεθούν τα χρήματα, 
ρωτά ο Γ. Στύλιος
Στο πλευρό του συνόλου των φορέων και των αιτημάτων τους στάθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ Γ. Στύλιος ζητώντας όμως από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει με πλήρεις οικονομικούς όρους πόσα χρήματα θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών. «Με τις διαπιστώσεις και τις καλές προθέσεις δε λύνονται τα προβλήματα. Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ήταν στην Άρτα υποψήφιος και έχουμε μεγάλες προσδοκίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στύλιος.
Οι αυτοδιοικητικοί
Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο δήμο Νικολάου Σκουφά με τον δήμαρχο Στάθη Γιαννούλη να τονίζει πως υπάρχουν περισσότερα από 400 σπίτια πλημμυρισμένα, 4 χωριά παραμένουν εκκενωμένα, 100 χιλιάδες στρέμματα είναι πλημμυρισμένα στον κάμπο και περίπου 50 επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. «Είναι επίσης άγνωστος ο αριθμός των κοπαδιών που πνίγηκαν και τα οποία δεν έχουν βρεθεί ακόμη», σημείωσε, προαναγγέλλοντας νομικές διεκδικήσεις από το δήμο από κάθε συνυπεύθυνο φορέα για την κατάσταση αυτή.
Ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης τόνισε, ότι εκείνο που προέχει είναι η οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου, διαφορετικά το φαινόμενο θα επαναληφτεί.
Τα δικά τους εξίσου σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δήμοι Γ. Καραϊσκάκη, και Κεντρικών Τζουμέρκων με τους δημάρχους κ.κ Μίγδο και Γαρνέλη να αναφέρονται στα σημαντικότερα εξ αυτών, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για το τι μπορεί να προκύψει στην πορεία, αφού οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι δυσοίωνες για τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων του αγροτικού και παραγωγικού κόσμου της περιοχής, που ζήτησαν και αυτοί με τη σειρά τους την όσο το δυνατόν αμεσότερη στήριξη της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των ζημιών.

Ρεπορτάζ – Αποστολή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου