Επικαιρότητα

Ερωτήματα που ζητούν επίσημες απαντήσεις

Off

Με αφορμή τις πρόσφατες αναταραχές που προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η φημολογούμενη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στην Άρτα, η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Άρτας, κατέθεσε προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Εθνικό Συντονιστή για το Μεταναστευτικό και Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας ερώτηση με θέμα: «Προσφυγικό: Επικίνδυνοι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης ερήμην της τοπικής κοινωνίας – Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Άρτα».

Η κα Γεροβασίλη αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι μετά και τις συσκέψεις που έγιναν στην Αθήνα «τίθενται σοβαρότατα ερωτήματα σε σχέση με τη δομή που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Άρτα». Όπως αναφέρει: «Συγκεκριμένα πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί πόσο κόσμο πρόκειται να φιλοξενήσει – ποια θα είναι η δυναμικότητά της δηλαδή, τι είδους δομή πρόκειται να δημιουργηθεί, αν θα είναι κλειστού ή ανοιχτού τύπου και σε τι ακριβώς συνίσταται η φημολογούμενη «ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας» που συζητείται να δημιουργηθεί στην Άρτα».

Κάνει δε, μία εκτενή αναφορά στο τι είχε γίνει στη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης:

«Θυμίζουμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν στην ενδοχώρα ανοιχτές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, οι οποίες ανήκαν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πέρα δηλαδή από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) που αφορούσαν αναγκαστικές επιστροφές, στην ενδοχώρα υπήρχαν ανοιχτές, αλλά φυλασσόμενες δομές, όπου παρεχόταν η αναγκαία φιλοξενία μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματος ασύλου, να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση ή οικογενειακή επανένωση σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσω relocation ή family reunification) ή να προχωρήσει η εθελούσια επιστροφή στις χώρες καταγωγής μέσω συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων. Επίσης, σημαντικότατες κατακτήσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ESTIA και FILOXENIA (για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα και τουριστικά καταλύματα) και HELIOS (για τη σταδιακή ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία) σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αντιστοίχως, λύσεις πολύ αποτελεσματικότερες από τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης».

Το ερώτημα της κ. Γεροβασίλη σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις είναι:  «Έχει σκοπό η Κυβέρνηση να προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων ή απλά σκοπεύει άκριτα να στοιβάξει ανθρώπους σε κλειστές δομές – κολαστήρια στην ενδοχώρα, παγιδεύοντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους αυτούς σε καθεστώς νομικής αβεβαιότητας;

Ιδίως, ως προς την περιοχή που έχει επιλεγεί να δημιουργηθεί η σχετική δομή στην Άρτα οφείλει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προδιαγραφές της αξιοπρεπούς και οργανωμένης διαβίωσης των προσφύγων / μεταναστών ώστε να τελούν και σε αρμονική συνύπαρξη με την τοπική κοινωνία αλλά και ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή ενσωμάτωσή τους. Είναι αναγκαιότητα στην περιοχή δημιουργίας της δομής να υπάρχουν οργανωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, να βρίσκεται σε κατάλληλη τοποθεσία, ώστε π.χ. να μην πλήττεται από πλημμυρικά φαινόμενα (όπως συμβαίνει με μερικές από τις προταθείσες περιοχές). 

Είναι ακόμη αναγκαίο να ενισχυθεί το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και Πυροσβεστικός Σταθμός σε προσωπικό κατ’ αναλογίαν αύξησης του τοπικού πληθυσμού, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας. Ακόμη πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού που πρόκειται να εγκατασταθεί και αντίστοιχα να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε υπηρεσίες και ιδίως η εκπαίδευση των παιδιών αλλά και η ύπαρξη διερμηνέων, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και συνύπαρξη των ανθρώπων αυτών με την τοπική κοινωνία.

Τέλος, τα αντισταθμιστικά οφέλη που έχουν εξαγγελθεί πρέπει να αποδοθούν σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και να τελούν σε αιτιώδη συνάφεια με τις ανάγκες που θα προκαλέσει η ίδρυση και λειτουργία της συγκεκριμένης δομής φιλοξενίας στην τοπική κοινωνία. Διαφορετικά, αν συνδεθούν με αλλότρια – άσχετα έργα τα εξαγγελθέντα αντισταθμιστικά οφέλη κινδυνεύουν να αποτελέσουν απλά αντικείμενο πολιτικής συναλλαγής, χωρίς να εξασφαλίσουν κανένα ουσιαστικό όφελος για την τοπική κοινωνία που θα επιβαρυνθεί με τη δημιουργία της αντίστοιχης δομής φιλοξενίας».

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου