Επικαιρότητα

Προχωρά η ανάδειξη του Σουλίου για τα 200 χρόνια

Off

Δύο προγραμματικές συμβάσεις με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αντίστοιχα ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στην χθεσινή της συνεδρίαση.

Η προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Κουρέτα αφορά στην εξέταση δειγμάτων μελιού από βελανιδιά, που έχει διαπιστωθεί ότι περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με απώτερο στόχο την πιστοποίηση και την απόκτηση ενός προϊόντος με γεωγραφική ένδειξη και ταυτότητα.

Η περιοχή έρευνας και μελέτης θα αφορά σχεδόν το σύνολο των ορεινών της Ηπείρου ξεκινώντας από το Γράμμο και φτάνοντας στα Τζουμέρκα και τα όρη του Σουλίου.

 

Ανάδειξη Σουλίου

Η δεύτερη προγραμματική σχετίζεται με την ανάδειξη της ιστορικής περιοχής του Σουλίου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, κάτι άλλωστε που συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη στην Ήπειρο.

Η μελέτη ανάδειξης χωρίζεται σε δύο μέρη, με το πρώτο να αφορά σε παρεμβάσεις στο Τετραχώρι του Σουλίου σε συνεργασία με το ΜΕΚΔΕ του ΕΜΠ στο Μέτσοβο, αλλά και με την Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το δεύτερο αφορά το επόμενο στάδιο που προβλέπει παρεμβάσεις επί των κτιριακών υποδομών, όπως οι αναστυλώσεις.

Η συνεδρίαση πάντως της Επιτροπής Περιβάλλοντος δεν κύλησε απόλυτα ομαλά, καθώς υπήρξε ένα στιγμιότυπο έντασης μεταξύ του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και του Σπ. Ριζόπουλου, με έντονους χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν…

 

Αρνητική γνωμοδότηση για φωτοβολταϊκά πάρκα 

 

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε αρνητικά κατά πλειοψηφία για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος 9,9946 MWp, το καθένα, (τα τρία στη θέση «Καλμπάκια, το ένα στη θέση  Μεσοβούνι  και το πέμπτο  στη θέση  Μεσοβούνι- Καλαμπάκια  της Τ.Κ. Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας).  

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει θετική  γνωμοδότηση, καθώς με τα πέντε φωτοβολταϊκά δεσμεύεται το δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη στη συνέχεια η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, είτε για τη λειτουργία των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ στο έργο του αναδασμού του κάμπου Μαργαριτίου, είτε από κτηνοτρόφους που θα θελήσουν να εξασφαλίσουν φθηνή ενέργεια για χρήση τους και παράλληλα να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. 

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη- Μπότση, η οποία τόνισε πως η αρνητική γνωμοδότηση αφορά το μέγεθος της ισχύος των πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, με το οποίο δεσμεύεται το δίκτυο του ΔΕΔΗΕ στην περιοχή  και ουσιαστικά αποκλείονται από ανάπτυξη αντίστοιχων πάρκων είτε από ενεργειακές κοινότητες, είτε από την Περιφέρεια, είτε από μεμονωμένους κτηνοτρόφους. Η Αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε ακόμη ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά αντλιοστάσια άρδευσης και με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μπορεί να επιτευχθεί η μείωση του κόστους παραγωγής προς όφελος των αγροτών. 

 

Το Πάρκο Πολιτισμού

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ιωαννιτών για την εκπόνηση μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης των Οθωμανικών Μνημείων στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Ακρόπολης του Κάστρου Ιωαννίνων: α) Τζαμί Ασλαν Πασά, β) Μεντρεσές, γ) βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο της ΣΒΑΑ Δήμου Ιωαννιτών.  Η Επιτροπή  ενέκρινε επίσης και τη σύναψη  προγραμματικών συμβάσεων για τα έργα:

– «Αντικατάσταση κουφωμάτων Οικίας Πλακίδα στην Τ.Κ. Κουκουλίου Δήμου Ζαγορίου» με το Υπ. Πολιτισμού και το Δήμο Ζαγορίου

–  «Συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίας Σοφίας Βρυσοπούλας Σουλίου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας», με το Υπ. Πολιτισμού και την Ι.Μ. Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας

–  «Αποκατάσταση βατότητας τμήματος οδού Δημαριού Κομπότι», με τους Δήμους Γ. Καραϊσκάκη και Νικ. Σκουφά

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης  τη σύναψη σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Πρέβεζας για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Αναβάθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης του Συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας». 

Ακόμη, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την υλοποίηση γεωτεχνικής έρευνας και στατικών μελετών για την αποκατάσταση του καθολικού της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη Βέλλιανης Τ.Κ. Προδρόμου Δήμου Σουλίου  (με το Υπ. Πολιτισμού και την Ι.Μ. Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας) και του καθολικού της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Βίτσας Δήμου Ζαγορίου (με το Υπ. Πολιτισμού και την Ι.Μ. Ιωαννίνων)

 

Γνωμοδοτήσεις για Μ.Π.Ε.

Θετικά γνωμοδότησε η Επιτροπή για τις εξής ΜΠΕ:

– «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 15.000 σε 32.000 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Παπανδριά- Γκουργκλέτα» της Τ.Κ. Κερασώνα, Δήμου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου»

– «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 20.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής στην Τ.Κ. Άνω Ραβενίων, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων» (θετική γνωμοδότηση)

– «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 4.000 ινδιάνων κρεατοπαραγωγής , στην Τ.Κ. Κρυφοβού, Δήμου Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων» (θετική γνωμοδότηση)

– «Δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών σύνδεσης αρχαιολογικών χώρων στην πόλη της Άρτας» (θετική γνωμοδότηση)

– «Λατομείο μαρμάρων, στη θέση «Βρωμολούτσα», της Τ.Κ. Καρίτσας, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων» (θετικά υπό προϋποθέσεις)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου