Αποχρώσεις

Η κυβέρνηση δεν έχει πλάνο εργασίας για την Ήπειρο

Off

Σαν να άνοιξε ο ασκός του Αιόλου μετά τη σύσκεψη στην Αθήνα για την επέκταση της Ιόνιας Οδού. Γιατί πλέον από παντού ξαναμπαίνουν στο τραπέζι όλα τα μεγάλα και μικρά οδικά έργα της Ηπείρου που τόσα χρόνια είναι στην ατζέντα, αλλά ποτέ δεν προωθούνται. Τώρα είναι η Πρέβεζα που μπαίνει δυναμικά στη διεκδίκηση γιατί στο κάτω κάτω το δικαιούται κιόλας. Την ώρα που η περιοχή αναπτύσσεται τουριστικά, υπομένει επί χρόνια και χρόνια τις υποσχέσεις για τον άξονα Αμβρακία – Άκτιο ή τη σύνδεση με την Ιόνια. Κι ας θυμηθούμε πόσες δεκαετίες ακούμε για τον παραλιακό άξονα που κάποτε προοριζόταν να παίξει και το ρόλο της Ιόνιας.

 

Τα έχουμε πει ήδη όλο αυτό το διάστημα. Στην Ήπειρο κανείς δεν είναι παράλογος να ζητάει λεφτά εδώ και τώρα για μεγάλα έργα όταν ξέρει ότι τα κρατικά ταμεία είναι άδεια. Ούτε πιστεύουν οι Ηπειρώτες ότι μόνο αυτοί υπάρχουν στη χώρα και δικαιούνται προτεραιότητες. 

Αυτό που φαίνεται όμως ότι ξέσπασε σαν να είχε να μαζευτεί επί χρόνια, είναι μία διπλή αίσθηση αδικίας. Από τη μία, θυμάσαι ότι κι όταν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι πάλι στην Ήπειρο έρχονταν λιγότερα. Κι από την άλλη, καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει κεντρικό σχέδιο και προγραμματισμός.

 

Γιατί αν υπήρχε πρόγραμμα και σχέδιο, κάθε χρόνο θα είχαμε ανακοινώσεις και προβλέψεις για το πώς πάνε τα πράγματα και πώς θα πάνε ακόμα καλύτερα. Κι όχι να φτάνουμε για μία ακόμα φορά να μαθαίνουμε ότι ένας διευρωπαϊκός άξονας θα γίνει σαν μία καλύτερη εκδοχή των παλιών εθνικών δρόμων ή ότι οι κυκλοφοριακοί φόρτοι δεν κάνουν ελκυστικές τις επενδύσεις. Τα έχουμε ξανακούσει αυτά πολλές φορές από τότε πχ που θέλαν να περάσουν την επέκταση της Ιόνιας πάνω από το Σταυράκι κι ακόμα παλιότερα όταν κρίνονταν ασύμφορα τα πολλά τούνελ και οι γέφυρες της Εγνατίας και πάει λέγοντας. 

 

Αν θέλει η κυβέρνηση να λειτουργήσει με τις σύγχρονες επιχειρησιακές τεχνικές της αποτελεσματικότητας όπως διατείνονταν πολλά στελέχη της προεκλογικά, ας κάτσει να δουλέψει σοβαρά πάνω σε ένα πλάνο για την Ήπειρο και κάθε άλλη περιφέρεια. Και κάθε μήνα, κάθε χρόνο να ανακοινώνει την πορεία του πλάνου. Θα αποκαλυφθεί τότε αν είναι ικανή να προχωρήσει τα έργα ακόμα κι αν οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι οι χειρότερες. Ο πολίτης πείθεται να κάνει πίσω στις επιθυμίες του και να περιμένει αν η κυβέρνηση του αποδεικνύει ότι παλεύει για να πάει μπροστά ο τόπος. Αυτό όμως δεν το βλέπει σήμερα πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεων. 

 

Επιβεβαίωση της προκάτ άποψης

Είναι δύσκολο να εντοπίσεις κάθε μέρα τι είναι σημαντικό και δεν λέω μόνο στη δουλειά στην εφημερίδα που υπάρχουν και κάποιες τεχνικές ώστε να εντοπίζεις τη δημοφιλία ή τη σημασία των θεμάτων. Λέω στα καθημερινά μας που ψάχνουμε μέσα στο χάος να δούμε τι είναι πιο επιδραστικό, πιο καθοριστικό για να του αφιερώσουμε μερικά λεπτά παραπάνω.

 

Κι όλοι έχουμε βέβαια τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά μας και καλό είναι που είμαστε και διαφορετικοί γιατί γίνεται πιο πλούσια η κοινή μας εμπειρία αν ο ένας προτείνει στον άλλον κάτι καλό που του άρεσε και θέλει να το μοιραστεί.

 

Μόνο που δεν είμαστε πάντα ανοιχτοί σε αναζητήσεις και τις περισσότερες φορές κολυμπάμε σε πολύ γνωστά νερά, Διαβάζουμε τις ίδιες πηγές, έχουμε πάντα τον ίδιο τρόπο να αναρωτιόμαστε και δεν δείχνουμε διάθεση για ανατροπές. Προσέχω ιδιαίτερα όσους δείχνουν μία τάση να επιδεικνύουν την ισχύ των απόψεών τους (την ισχύ όχι τόσο τις απόψεις) που αναζητούν όχι τις πηγές που θα πλουτίσουν την άποψή τους, αλλά όσες θα την επιβεβαιώσουν. 

Γι’ αυτό και καταλήγω ότι κάπως έτσι επιβιώνουν και μερικά μέσα ενημέρωσης ειδικά στο δίκτυο. Υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν προκάτ απόψεις, όχι για να ενημερώνουν ώστε να δημιουργούνται νέα δεδομένα. 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ