Επικαιρότητα

Ζητούνται απαντήσεις για τις νέες δομές υποδοχής

Off

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου θα έχει συνάντηση στην ΠΕΔ Ηπείρου με τους αιρετούς του πρώτου βαθμού, ενώ λίγο νωρίτερα θα συναντηθεί στην Περιφέρεια με τον Αλ. Καχριμάνη. 

Με τις εξελίξεις στο προσφυγικό να πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα νησιά του Βορ. Αιγαίου, και με τη μέχρι σήμερα τακτική της κυβέρνησης, να μην αποδίδει σημαντικούς καρπούς, η επίσκεψη του κ. Μηταράκη, αναμένεται να λύσει πολλούς γρίφους από αυτούς που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη δημιουργία νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί σήμερα από τον κ. Μηταράκη η δημιουργία συγκεκριμένης δομής ή κάποιων νέων δομών στην Ήπειρο μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί, αλλά είναι βέβαιο, ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να μετριαστούν εκ των προτέρων οι όποιες αντιδράσεις και αντιστάσεις. 

Η Ήπειρος άλλωστε αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος με τις δομές σε Κατσικά, Παιδόπολη, Δολιανά, Φιλιππιάδα και παλαιότερα σε Τσεπέλοβο και Κόνιτσα, να λειτουργούν υποδειγματικά, χωρίς να υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις, ανάλογες με αυτές άλλων περιοχών.

Από την ΠΕΔ και τους αυτοδιοικητικούς θα ζητηθεί να τηρηθεί η αρχή της ίσης κατανομής σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, όπως επίσης να υπάρχει επαρκής και έγκαιρη ενημέρωση, αλλά και χρηματοδότηση για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων υποδομής.

 

Αντιπαράθεση

 στο δημ. συμβούλιο

Ενόψει της σημερινής επίσκεψης του κ. Μηταράκη στα Γιάννενα, το προσφυγικό και οι εξελίξεις απασχόλησαν και τη συζήτηση στο δημ. συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ήπειρο ανέρχεται στους 3.900.

Στο Κέντρο του Κατσικά φιλοξενούνται 1173 άτομα ενώ σε διαμερίσματα και ξενώνες, στα όρια του δήμου, φιλοξενούνται άλλα 1000 άτομα.

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι πέρα από την ισοκατανομή μεταξύ των περιφερειών απαιτείται και ισοκατανομή μεταξύ των δήμων. Έτσι θα αποφευχθεί το γεγονός κάποιοι ΟΤΑ να φιλοξενούν πολύ μεγάλο αριθμό και άλλοι κανέναν.

«Το προσφυγικό είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Δεν υπάρχει παγιωμένη κατάσταση. Είναι ένα ζήτημα που υπερβαίνει και την ίδια την χώρα. Τις πολιτικές αποφάσεις για τον χειρισμό του τις λαμβάνει η Κυβέρνηση. Εμείς αυτό που ζητούμε είναι να έχουμε καλύτερη ενημέρωση και οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο. Προέχει να μην διαταραχθεί η ισορροπία των τοπικών κοινωνιών. Να ισχύσει η αναλογικότητα και μεταξύ των δήμων», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ. 

 

Η αντιπολίτευση

Ο Θ. Μπέγκας δήλωσε από την πλευρά του, ότι είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που δεν μπορεί να «κρυφτεί κάτω από το χαλί» και η αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλει στο βαθμό που της αναλογεί στην επίλυσή του.

Για να γίνει όμως αυτό εφικτό η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώνει έγκαιρα για το σχεδιασμό της τις δημοτικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις τους, έτσι ώστε να έχουμε επιτυχή αποτελέσματα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την ομαλή εξέλιξη της εγκατάστασης προσφύγων στη δομή του Κατσικά, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο δήμος Ιωαννιτών οφείλει, μαζί και με τους άλλους δήμους, να διεκδικήσει χρηματοδότηση η οποία θα διασφαλίσει το την κάλυψη του κόστους  τουλάχιστον για τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρει στις δομές φιλοξενίας, όπως είναι η αποκομιδή απορριμμάτων, η ύδρευση και η αποχέτευση.

Η Όλυ Τσουμάνη από τη Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το θέμα των κλειστών δομών φιλοξενίας, καλώντας το δήμο Ιωαννιτών να υιοθετήσει το ψήφισμα της ΠΕΔ Ηπείρου και να στηρίξει τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, πρόσβαση σε υγεία, παιδεία.  

 

Ο Μιχ. Πλιάκος

Σε δηλώσεις του στο ITV, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος κινήθηκε στο πνεύμα του ψηφίσματος της ΠΕΔ Ηπείρου, χωρίς να παραλείπει ωστόσο να διατυπώσει και αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την κατάσταση κάποιες δημοτικές αρχές στην Ήπειρο.

«Το να μιλάμε συνεχώς για το 1% επί του πληθυσμού της περιφέρειας και να λέμε, ότι αφού έχουμε πιάσει το ποσοστό αυτό, δε χρειάζεται να συζητάμε εκ νέου, είναι μία συζήτηση γεμάτη υπεκφυγές. Εμείς στο δήμο Ζίτσας έχουμε φτάσει το 3% επί του πληθυσμού εδώ και τρία χρόνια. Όμως αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να υπάρχει ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση, χωρίς εκπλήξεις για κανέναν. Όπου πρόκειται να γίνουν νέες δομές, να υπάρχει χρηματοδότηση από την Πολιτεία, για αξιοπρεπείς δομές, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, να είναι οι καλύτερες δυνατές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου